Ministrul Mediului:Îndeplinirea ţintelor de reducere de emisii pentru 2030 presupune o transformare profundă la nivelul societăţii româneşti

0

Îndeplinirea ţintelor de reducere de emisii pentru 2030 presupune o transformare profundă la nivelul societăţii româneşti, a comportamentului şi a modelului economic şi vom porni acest lucru de îndată ce ne vom întoarce acasă, prin convocarea Comisiei Naţionale de Schimbări Climatice, a declarat, luni, la Madrid, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, la deschiderea oficială a lucrărilor Conferinţei ONU privind schimbările climatice – COP25.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, a 25-a Conferinţă a Părţilor la Convenţia-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice a debutat în prezenţa a 50 de şefi de stat şi de guvern şi a reprezentanţilor principalelor organisme internaţionale. COP25 îşi propune să pună bazele unei noi etape de acţiune climatică şi este organizată sub egida Preşedinţiei Republicii Chile, cu sprijinul logistic oferit de Regatul Spaniei, în perioada 2-13 decembrie 2019.

În cadrul COP 25 sunt discutate cel puţin două dosare majore: mecanismele bazate pe piaţă şi non-piaţă privind carbonul (Articolul 6 din Acordul de la Paris), precum şi adaptarea la schimbările climatice.

Mesajul principal al COP25 este că toate statele lumii, la nivel colectiv, trebuie să-şi asume eforturi de creştere a ambiţiei în ceea ce priveşte măsuri concrete de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră şi de adaptare la efectele schimbărilor climatice.

„Este foarte important de subliniat că la nivel european facem toate eforturile în acest sens. Ne aflăm aici să finalizam pachetul de reguli de implementare a Acordului de la Paris. O dată cu aceasta, vom intra într-o eră cu totul nouă, aceea de implementare, aceea de a face cu adevărat ca lucrurile să se întâmple”, a afirmat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Parlamentul European a adoptat, la finalul lunii noiembrie, rezoluţia de urgenţă climatică şi de mediu, în timp ce Comisia de Mediu a transmis, tot pe parcursul lunii noiembrie, că Uniunea Europeană, în cadrul conferinţei COP25, ar trebui să îşi ia angajamentul privind zero emisii de dioxid de carbon până în 2050 şi să îşi sporească ambiţiile privind reducerea emisiilor până în 2030.

„România şi-a atins ţintele de reducere asumate pentru anul 2020, însă atingerea ţintelor pentru 2030 reprezintă atât o provocare, cât şi o oportunitate pentru dezvoltarea inteligentă a economiei naţionale. Voi lucra împreună cu colegii mei din guvern pentru a identifica soluţiile cele mai bune pentru fiecare sector al economiei. Vom implica toţi actorii, din zona instituţiilor publice, a mediului de business, a mediului financiar-bancar, a mediului academic şi societăţii civile, în asumarea eforturilor pe care trebuie să le depunem cu toţii”, a subliniat Alexe.

Potrivit comunicatului, ministrul a arătat că şi-a început mandatul său la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, având ca prioritate domeniul pădurilor, unul dintre cele mai importante rezervoare de carbon încă existente în România. Totodată, acesta şi-a exprimat hotărârea de a pune în practică acţiunile climatice cu cel mai mare potenţial de creştere a economiei naţionale, de a asigura integritatea mediului şi de a proteja cetăţenii expuşi riscurilor climatice.

Sursa foto: digi24.ro

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și