Nicio rezolvare la discuțiile dintre Marea Britanie și UE privind problemele comerciale Brexit, spune primul ministru al Irlandei de Nord

0

Nu a existat nicio descoperire la o întâlnire „extrem de dezamăgitoare” între Comisia Europeană și guvernul britanic cu privire la problemele comerciale post-Brexit din Irlanda de Nord, a declarat miercuri primul ministru al regiunii, Arlene Foster.

Guvernul britanic solicită concesii de la Uniunea Europeană pentru a reduce la minimum perturbările comerciale dintre Irlanda de Nord și restul Regatului Unit care au apărut de când Marea Britanie a părăsit orbita comercială a blocului european în ianuarie.

Uniunea Europeană a declarat că va fi pragmatică în căutarea de soluții, dar a dat vina pe întreruperea deciziei Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană și a solicitat ca Londra să pună în aplicare măsurile convenite.

Foster, care a participat la întâlnirea online dintre vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, și ministrul britanic Michael Gove, a declarat că nu a existat „nicio descoperire”.
„Nu pot să spun că sunt surprinsă, având în vedere atitudinea UE față de protocol”, a declarat ea pentru radiodifuzorul nord-irlandez UTV.

Protocolul Irlandei de Nord privind acordul de retragere din UE al Marii Britanii a lăsat efectiv provincia britanică a Irlandei de Nord în cadrul pieței unice a UE și a stabilit o frontieră vamală în Marea Irlandei, împărțind provincia de Marea Britanie continentală.

Foster, care a susținut cererile britanice de concesii, a declarat că Sefcovic a refuzat o scurtă prelungire a anumitor perioade de grație post-Brexit. Ea nu a spus ce ceruse exact Marea Britanie.
Foster a spus că dorește ca protocolul să fie înlocuit cel puțin parțial. „Nu cerem deloc imposibilul”, a spus ea.

Prim-ministrul adjunct al Irlandei de Nord, Michelle O’Neill, membru al partidului naționalist irlandez Sinn Fein care a participat și el la întâlnire, a fost mai pozitiv.

“Ambele părți și-au reafirmat angajamentul de a găsi soluții practice”, a spus ea într-un comunicat.

„Am încurajat intensificarea eforturilor pentru a găsi soluții practice la orice problemă în cadrul Protocolului, care face parte dintr-un tratat obligatoriu din punct de vedere juridic și care nu dispare, lucru pe care toate părțile trebuie să îl recunoască”, a adăugat ea.

Citeste continuarea aici: Nicio rezolvare la discuțiile dintre Marea Britanie și UE privind problemele comerciale Brexit, spune primul ministru al Irlandei de Nord

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata