Nicio rezolvare la discuțiile dintre Marea Britanie și UE privind problemele comerciale Brexit, spune primul ministru al Irlandei de Nord

0

Nu a existat nicio descoperire la o întâlnire „extrem de dezamăgitoare” între Comisia Europeană și guvernul britanic cu privire la problemele comerciale post-Brexit din Irlanda de Nord, a declarat miercuri primul ministru al regiunii, Arlene Foster.

Guvernul britanic solicită concesii de la Uniunea Europeană pentru a reduce la minimum perturbările comerciale dintre Irlanda de Nord și restul Regatului Unit care au apărut de când Marea Britanie a părăsit orbita comercială a blocului european în ianuarie.

Uniunea Europeană a declarat că va fi pragmatică în căutarea de soluții, dar a dat vina pe întreruperea deciziei Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană și a solicitat ca Londra să pună în aplicare măsurile convenite.

Foster, care a participat la întâlnirea online dintre vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, și ministrul britanic Michael Gove, a declarat că nu a existat „nicio descoperire”.
„Nu pot să spun că sunt surprinsă, având în vedere atitudinea UE față de protocol”, a declarat ea pentru radiodifuzorul nord-irlandez UTV.

Protocolul Irlandei de Nord privind acordul de retragere din UE al Marii Britanii a lăsat efectiv provincia britanică a Irlandei de Nord în cadrul pieței unice a UE și a stabilit o frontieră vamală în Marea Irlandei, împărțind provincia de Marea Britanie continentală.

Foster, care a susținut cererile britanice de concesii, a declarat că Sefcovic a refuzat o scurtă prelungire a anumitor perioade de grație post-Brexit. Ea nu a spus ce ceruse exact Marea Britanie.
Foster a spus că dorește ca protocolul să fie înlocuit cel puțin parțial. „Nu cerem deloc imposibilul”, a spus ea.

Prim-ministrul adjunct al Irlandei de Nord, Michelle O’Neill, membru al partidului naționalist irlandez Sinn Fein care a participat și el la întâlnire, a fost mai pozitiv.

“Ambele părți și-au reafirmat angajamentul de a găsi soluții practice”, a spus ea într-un comunicat.

„Am încurajat intensificarea eforturilor pentru a găsi soluții practice la orice problemă în cadrul Protocolului, care face parte dintr-un tratat obligatoriu din punct de vedere juridic și care nu dispare, lucru pe care toate părțile trebuie să îl recunoască”, a adăugat ea.

Citeste continuarea aici: Nicio rezolvare la discuțiile dintre Marea Britanie și UE privind problemele comerciale Brexit, spune primul ministru al Irlandei de Nord

Citește și