Norvegia amână decizia privind vaccinul AstraZeneca

0

Norvegia își va amâna decizia cu privire la reluarea utilizării vaccinului COVID-19 al AstraZeneca, a raportat difuzorul TV2 vineri, citând surse anonime.
Autoritățile au suspendat lansarea vaccinului în urmă cu două săptămâni, după ce un număr mic de tineri vaccinați au fost spitalizați pentru o combinație de cheaguri de sânge, sângerări și un număr scăzut de trombocite, dintre care unii au murit ulterior.

Raportul TV2 nu spunea cât va dura această întârziere.

O purtătoare de cuvânt a Institutului Norvegian de Sănătate Publică, care este programată să-și publice decizia la 1200 CET a refuzat să comenteze raportul TV2.

Norvegia este una dintre cele peste o duzină de țări europene care au suspendat lansarea vaccinului din motive de siguranță, deși majoritatea națiunilor și-au reluat utilizarea la sfatul Agenției Europene pentru Medicamente (EMA).
EMA a declarat că beneficiile vaccinului în protejarea persoanelor împotriva decesului sau spitalizării legate de coronavirus au depășit posibilele riscuri. Organizația Mondială a Sănătății a susținut, de asemenea, vaccinul.

AstraZeneca a declarat că o revizuire a datelor de siguranță a peste 17 milioane de persoane vaccinate în Marea Britanie și Uniunea Europeană cu vaccinul său nu au arătat dovezi ale unui risc crescut de formare a cheagurilor de sânge.

Norvegia a raportat cinci cazuri în care beneficiarii vaccinului AstraZeneca au fost internați ulterior la spital cu combinația de cheaguri de sânge, sângerări și trombocite scăzute, dintre care trei au murit.

O a șasea persoană, care a primit vaccinul, a murit din cauza unei hemoragii cerebrale în combinație cu un număr scăzut de trombocite, au spus autoritățile sanitare.

Norvegia folosește vaccinuri dezvoltate de Pfizer / BioNTech și Moderna și speră să folosească Johnson & Johnson după ce proviziile vor fi disponibile în Europa.

Țara din afara UE își primește vaccinurile prin intermediul programului european de achiziții, datorită faptului că Suedia cumpără mai multe doze decât are nevoie și le transmite apoi vecinului său.

Norvegia a înregistrat unele dintre cele mai scăzute rate de infecții și decese din Europa de la începutul pandemiei la începutul anului trecut, dar acum constată o creștere rapidă a spitalizărilor conduse de variante mai contagioase ale virusului.

Sursa: Financiarul.ro

Citește și