Preluarea a 10% din compania germană de biotehnologie CureVac de către GSK

0

Pentru a cumpăra o participaţie de 10% la compania germană de biotehnologie CureVac, GlaxoSmithKline (GSK), a anunţat luni că va investi 130 de milioane de lire sterline (163 de milioane de dolari). Grupul farmaceutic britanic doreşte o colaborare, pentru a dezvolta până la cinci vaccinuri de tip mRNA, cu tehnologia pe care o foloseşte deja CureVac. Astfel, GlaxoSmithKline (GSK), colaborarea dintre cele două, va ajuta  pentru a găsi un vaccin împotriva noului coronavirus, transmite Reuters.

Dar, programele de cercetare ale CureVac pentru vaccinurile COVID-19 mRNA şi turbare nu sunt incluse în această tranzacţie, au anunţat cele două companii.

Din acest punct de vadere, CureVac a demarat, de altfel, etapa de testări pe subiecţi umani a unui vaccin experimental împotriva noului coronavirus în Germania şi Belgia, având drept obiectiv declarat o potenţială aprobare a noului vaccin şi lansarea acestuia pe piaţă la jumătatea anului viitor.

Compania CureVac, a obţinut, luna aceasta, un credit de 75 de milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru dezvoltarea de vaccinuri şi extinderea capacităţilor de producţiein acest domeniu.

Împrumutul oferit de BEI, îi va permite să investească în tehnologia mRNA şi să urgenteze construcţia celei de a patra facilităţi de producţie amplasată în apropiere de sediul său de la Tuebingen, Germania, a percizat CureVac.

Aşadar, creditul de 75 de milioane de euro de la BEI este a doua injecţie de noi fonduri de care beneficiază compania CureVac în tot atâtea luni, după ce în iunie Guvernul german a investit 300 milioane de euro în schimbul unei participaţii de 23% la CureVac.

Dar tehnica mRNA nu a fost deocamdată aprobată pentru nici un medicament, iar susţinătorii ei, printre care se află şi compania americană de biotehnologie Moderna, din acest motiv,  se află într-un teritoriu medical rămas încă neexplorat. Messenger RNA (mRNA) este o tehnologie nouă, care instruieşte celulele umane să producă proteine virale specifice, care declanşează la rândul lor o reacţie imunitară.

Fiind bine plasat în cursa pentru găsirea unui vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2, în luna martie a acestui an, Guvernul condus de Angela Merkel s-a văzut nevoit să reacţioneze rapid pentru a opri o tentativă americană de preluare a laboratorului farmaceutic CureVac. Potrivit informaţiilor apărute în presă, SUA ar fi oferit un miliard de dolari pentru a dobândi drepturile de exclusivitate asupra unui vaccin la care lucrează compania germană.

Dar în luna mai a acestui an, Berlinul şi-a conferit noi puteri pentru a bloca ofertele ostile de preluare pentru CureVac şi BioNTech, venite din străinătate,  ca o dovadă a sensibilităţii aspectelor ce ţin de proprietatea principalelor companii germane care dezvoltă vaccinuri, care vizează companiile germane din sectorul sănătăţii.

Aşadar, grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline este prezent şi în ţara noastră.

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și