Procesul începe în cazul suspectat de fraudă al liderului Samsung Jay Y. Lee, caz de manipulare a stocurilor

0

Procesul liderului Samsung Jay Y. Lee, într-un caz de presupusă fraudă contabilă și manipulare a prețurilor acțiunilor legate de o fuziune din 2015, a început joi, în timp ce o curte din Seul a ținut prima sa audiere.

Lee și alți 10 directori actuali și foști Samsung au fost acuzați de procurorii sud-coreeni luna trecută pentru fuziunea a doi afiliați Samsung care l-au ajutat pe Lee să preia un control mai mare asupra flagship-ului Samsung Electronics 005930.KS al grupului.

Lee, în vârstă de 52 de ani, nu a participat la ședința pregătitoare de la tribunalul central din Seul.

Moștenitorul grupului Samsung și vicepreședintele Samsung Electronics, Lee, au executat deja închisoare în legătură cu un caz separat, iar ultimele proceduri ridică riscuri juridice pentru cel mai mare conglomerat din Coreea de Sud, inclusiv posibilitatea ca acesta să fie din nou închis.

Avocatul lui Lee a respins acuzațiile în fața instanței joi, spunând că fuziunea și procesul contabil pe care procurorii l-au pus în discuție făceau parte din activitățile normale de management.

Ședința pregătitoare de joi a aranjat programele procesului și alte aspecte procedurale, fără a intra în argumente legale.

Următoarea audiere pregătitoare va avea loc pe 14 ianuarie.

Lee a fost în Vietnam la începutul acestei săptămâni pentru a se întâlni cu prim-ministrul Nguyen Xuan Phuc și pentru a discuta despre investiții, potrivit ziarului vietnamez Nhan Dan.

Procurorii l-au dorit pe Lee să fie arestat în legătură cu acest caz, dar un tribunal din Seul a respins cererea lor de mandat în iunie.

Potrivit unei copii a documentului de acuzare al procurorilor văzut de Reuters, procurorii susțin implicarea lui Lee și a altora în fuziunea de 8 miliarde de dolari a afiliaților Samsung C&T 028260.KS și Cheil Industries care includeau ilegalități precum tranzacții neloiale și manipulări ale prețurilor de piață, cheltuiala investitorilor minoritari.

Avocații lui Lee, într-o declarație anterioară, au numit rechizitoriul „nedrept” și „un argument unilateral al echipei de anchetă, care nu se bazează pe dovezi și principii legale”.

Cazul separat în care Lee este implicat se referă la rolul său într-un scandal de luare de mită care a declanșat punerea sub acuzare a fostului președinte sud-coreean Park Geun-hye. Și acest caz va avea o ședință săptămâna viitoare, potrivit Înaltei Curți din Seul.

Sursa: News24.ro.

Citește și