Întotdeauna, oamenii au dorit să aibă dinți sănătoși și frumoși. Încă din cele mai vechi timpuri, medicii s-au străduit să prevină bolile dentare, iar recomandările privind îngrijirea cavității bucale se găsesc chiar și în lucrările lui Hipocrate.
Nu este un secret faptul că sănătatea dentară depinde de starea generală a organismului, comportamentul și obiceiurile individului, precum și de caracteristicile mediului înconjurător. Cu toate acestea, eforturile personale joacă un rol semnificativ în menținerea dinților sănătoși.
Importanța igienei orale
Educarea nevoii conștiente de a avea grijă cu atenție de cavitatea bucală ar trebui să înceapă de la vârste fragede și să continue pe tot parcursul vieții.
Din păcate, majoritatea dintre noi nu respectă toate recomandările de igienă orală, mulți nu își curăță dinții corect, neregulat sau deloc. Puțini pacienți pot argumenta corect alegerea periuței de dinți, pastei de dinți, a aței dentare și a altor produse.
Din păcate, puțini știu că pastele de dinți pot fi doar igienice sau terapeutice-preventive. Copiilor li se permite să își curețe dinții cu tot felul de paste, iar părinții nu controlează calitatea curățării dinților.
Ca rezultat, starea cavității bucale este nesatisfăcătoare, însoțită de formarea plăcii dentare, inclusiv atașată strâns la suprafața dinților. Produsele metabolice ale microorganismelor din placa dentară irită gingiile, declanșează inflamații și formarea tartrului dentar, pe suprafața neregulată a căruia se acumulează ușor resturi alimentare. Colonii de microbi se formează, ceea ce agravează și mai mult inflamația gingiilor. În contrast, o igienă orală bună poate preveni nu numai apariția și dezvoltarea cariilor, ci și a bolilor inflamatorii ale gingiilor.
Astfel, igiena și educația sanitară au ca scop obținerea unor schimbări voluntare și conștiente în atitudinea individului față de propria sănătate. Aceste modificări de comportament și obiceiuri sunt un proces complex și îndelungat, care avansează treptat, prin pași repetitivi și, la început, poate fi reversibil.
Efectul maxim al educației igienice este obținut atunci când aceasta începe în copilărie timpurie, când copilul ascultă și înțelege sfaturile adulților și încearcă să le imite comportamentul.
Părinții moderni sunt deschiși colaborării în prevenirea bolilor stomatologice: ei se adresează singuri medicilor cu întrebări despre modul corect de a-și curăța dinții, ce periuță de dinți și pastă de dinți să cumpere, ce medicamente sunt necesare copilului pentru prevenirea cariilor.
Vizite la clinica dentară
Pentru a menține dinții sănătoși, este necesar să te prezinți la medicul stomatolog la un cabinet stomatologic de cel puțin două ori pe an. Doar o examinare profesională îți va permite să evaluezi nivelul de igienă al cavității bucale, să identifici cariile în stadiile incipiente și să efectuezi procedurile necesare de tratament și prevenție.
La fel ca dinții, un implant dentar sau un aparat dentar au la fel de mare nevoie de igienă. Nu trebuie neglijate sub nici un fel!
Ce trebuie să faci tu, ca părinte?
Este important să ții cont, că pentru menținerea sănătății dentare și prevenirea bolilor dentare, sunt necesare următoarele:
- o igienă eficientă a cavității bucale;
- mai puține alimente care conțin zahăr;
- utilizarea fluorurilor;
- vizite regulate la stomatolog.
Igiena individuală presupune îndepărtarea zilnică și riguroasă a plăcii dentare de pe suprafața dinților și a gingiilor, folosind diferite mijloace de igienă. Dintre acestea, este recomandată curățarea dinților de cel puțin 3 minute de două ori pe zi – dimineața și seara. Metoda ideală de prevenire este curățarea dinților după fiecare masă.
Cele mai comune produse de igienă dentară terapeutică și preventivă sunt pastele de dinți care conțin fluor. Fluorurile cresc rezistența dinților la acizii formați de microorganismele plăcii dentare, intensifică mineralizarea smalțului și inhibă activitatea microorganismelor plăcii dentare. Aceste paste sunt recomandate copiilor și adulților pentru prevenirea cariilor dentare.
Componentele biologic active îmbogățesc țesuturile dentare și parodontale cu săruri de fosfat, calciu, microelemente, vitamine, crescându-le rezistența la factorii dăunători. Curățarea sistematică a dinților, îndepărtarea plăcii dentare moi contribuie la procesul de formare a smalțului dentar. Masajul regulat al gingiilor activează metabolismul, îmbunătățește circulația sângelui în țesuturile gingiilor.
Rolul alimentației
Un stil de viață sănătos este inimaginabil fără o alimentație rațională. Apariția și dezvoltarea cariilor dentare sunt favorizate de unele caracteristici ale alimentației specifice condițiilor moderne:
- conținutul ridicat în alimente de carbohidrați ușor fermentabili, în special zahăr;
- creșterea frecvenței consumului de alimente;
- scăderea consumului de alimente care inhibă cariile dentare. Cea mai cariogenă substanță este zaharoza, urmată aproape de combinația de glucoză și fructoză.
Bacteriile creează placa dentară din carbohidrați, iar produsul final al acestui proces sunt acizii organici, care duc la distrugerea smalțului dentar.
Așadar, alimentația joacă un rol important în menținerea sănătății nu numai a dinților, ci și a țesuturilor gingivale și a mucoasei cavității bucale. Nu trebuie să uităm de rolul alimentației ca factor de auto-curățare a cavității bucale, un proces natural de eliminare a resturilor alimentare și a plăcii dentare moi. Este de dorit consumul de legume și fructe după consumul de alimente dulci, lipicioase și moi, precum și între mesele principale.
În concluzie, respectarea practicilor de igienă orală și efectuarea regulată a controalelor stomatologice sunt cruciale pentru menținerea sănătății dentare la școlari. Prin adoptarea acestor obiceiuri, copiii pot să-și dezvolte o igienă orală adecvată și să prevină apariția unor probleme dentare majore în viitor.