Rata șomajului în Regatul Unit scade pe măsură ce lucrătorii renunță la forța de muncă

0

Rata șomajului din Marea Britanie a scăzut în mod neașteptat în cele trei luni până în ianuarie, o schimbare care reflectă parțial persoanele care renunță la căutarea locurilor de muncă, în timp ce măsurile de blocare s-au înăsprit la începutul anului, au arătat marți cifrele oficiale.
Principala rată de șomeri a scăzut la 5,0% în cele trei luni până în ianuarie de la 5,1% în ultimul trimestru al anului 2020, spre deosebire de previziunile dintr-un sondaj Reuters pentru o mică creștere la 5,2%. Niciunul dintre economiștii chestionați nu se așteptase la o scădere.

„Cele mai recente date de pe piața muncii sunt oarecum mixte, dar arată o rezistență considerabilă în general”, a spus Howard Archer, economist-șef britanic la consultanții EY ITEM Club.

O parte din scăderea ratei șomajului principal s-a datorat numărului mare de șomeri pentru luna octombrie, care a scăzut din cifrele trimestriale.

Scăderea a reflectat, de asemenea, o creștere a proporției forței de muncă potențiale clasificate drept „inactive”, cum ar fi studenții, părinții care își îngrijesc copiii cu normă întreagă și persoanele care au renunțat temporar la căutarea unui loc de muncă.

Această „rată de inactivitate” a crescut cu 0,3 puncte procentuale în ultimele trei luni la 21,0%, cea mai mare de la începutul anului 2019, în timp ce ponderea persoanelor ocupate a scăzut cu 0,3 puncte procentuale în aceeași perioadă, echivalentul unei scăderi de 147.000.
Din ianuarie, magazinele neesențiale și majoritatea afacerilor deschise publicului au fost închise în Anglia pentru a încetini creșterea variantelor mai infecțioase ale COVID, cu măsuri similare în alte părți ale Regatului Unit.

Luna trecută, guvernul a extins sprijinul pentru forglough – care în prezent plătește salariile unui angajat din cinci – până la sfârșitul lunii septembrie. Fără avans, rata șomajului din Marea Britanie ar fi mult mai mare.

Lansarea rapidă a vaccinărilor a redus drastic noile infecții și a permis elevilor englezi să se întoarcă la școală în această lună. Magazinele urmează să se redeschidă luna viitoare, însă restricțiile privind ospitalitatea vor rămâne cel puțin până la sfârșitul lunii iunie.

Date oficiale separate bazate pe înregistrările fiscale – pe care unii analiști le consideră mai fiabile decât principalul sondaj privind forța de muncă – au arătat că numărul angajaților pe statul de muncă al companiei în februarie a scăzut cu 693.000 în ultimul an.

Aproape două treimi din acest declin au afectat lucrătorii cu vârsta sub 25 de ani, majoritatea pierderilor de locuri de muncă au fost în ospitalitate și o treime din total au avut loc la Londra, a spus ONS.
Dar s-a înregistrat o creștere mai recentă, cu o creștere de 68.000 între ianuarie și februarie a numărului de lucrători.

Aceste date au indicat, de asemenea, o scădere de 550.000 a numărului de cetățeni non-britanici angajați de companiile britanice în ultimul trimestru al anului 2020, comparativ cu un an mai devreme.

Datele anterioare ONS din principalul sondaj privind forța de muncă arătau spre o scădere de aproximativ 800.000 sau mai mult, deși ONS a spus că trebuie interpretat cu prudență.

„Numai estimările LFS ar putea exagera semnificativ scăderea numărului de cetățeni care nu sunt din Marea Britanie”, a spus ONS.

Sursa: Financiarul.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata