Rio Tinto îl alege pe Stausholm pentru CEO în alegerea surpriză după distrugerea peșterii

0

Rio Tinto Ltd l-a numit joi pe directorul financiar Jakob Stausholm drept următorul său director executiv, sfidând așteptările că va alege un candidat extern pentru a-și repara imaginea după distrugerea adăposturilor sacre de rocă aborigene.

Distrugerea adăposturilor stâncoase Juukan Gorge, vechi de 46.000 de ani, deși legală, a stârnit revolta publică și a investitorilor care au dus în cele din urmă la demisia nu doar a titularului Jean-Sebastien Jacques, ci și a doi adjuncți.

Stausholm, care s-a alăturat Rio ca CFO în 2018, are acum sarcina de a repara relațiile tensionate cu investitorii și comunitatea aborigenă, în timp ce reformează compania pentru a îmbunătăți supravegherea.

Alegerea lui Rio de a atinge un candidat intern a fost o surpriză, majoritatea bancherilor și investitorilor așteptând ca, compania să aleagă un outsider pentru a începe cu o listă curată.

Numirea unui CEO danez după francezul Jacques va fi, de asemenea, o surpriză pentru investitorii australieni, care au susținut că un nou CEO ar trebui să aibă experiență locală și să aibă sediul în țara care furnizează 85% din profiturile Rio.

„Piața o va urî”, a spus un administrator de fonduri din Melbourne, care a refuzat să fie numit din cauza sensibilității problemei.

„Îl văd pe Jakob ca pe un director general interimar, în timp ce își dau seama ce vor cu adevărat”, a spus el. Pe lângă navigarea tensiunilor comerciale ale Australiei cu China, a potențialelor închideri ale fabricilor de aluminiu și a pierderilor de locuri de muncă, un nou CEO va trebui să gestioneze depășirile de costuri la cel mai mare proiect de creștere al companiei din Mongolia, o nouă mină de minereu de fier în Guineea și problemele vechi din Bougainville.

O anchetă parlamentară a cerut companiei Rio să plătească restituirea indigenilor australieni afectați de distrugere și, de asemenea, să reconstruiască pe deplin adăposturile de piatră. Rio a declarat că Stausholm va prelua funcția începând cu 1 ianuarie 2021, iar Peter Cunningham va fi numit în funcție de director financiar financiar în mod provizoriu.

„(Stausholm) cunoaște afacerea destul de bine. Este o tranziție mai ușoară. Dar oamenii și-au dorit probabil o schimbare radicală ”, a spus un manager de fond din Sydney, care a refuzat să fie numit.

Citeste continuarea Rio Tinto îl alege pe Stausholm pentru CEO în alegerea surpriză după distrugerea peșterii

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata