Riscurile din spatele manichiurii cu gel

0

Manichiura cu gel a început să devină printre cele mai căutate de către femei, iar cea clasică, cu ojă, a început să fie uitată de multe dintre acestea. Ceea ce se știe mai puțin însă, este faptul că lampa UV utilizată în timpul procedurii de realizare a manichiurii, poate pune în pericol sănătatea pielii. De ce se petrece acest lucru?

Comparativ cu manichiura clasică, realizată cu ojă, cea cu gel poate rezista până la 4 săptămâni, acesta fiind motivul principal pentru care a devenit atât de adorată de către femeile de pretutindeni. De asemenea, manichiura poate să se păstreze la fel de frumoasă până la finalul perioadei, fără să existe probleme precum ojă sărită sau exfolierea unghiei. Este esențial însă să avem unghii sănătoase, nu doar aspectuoase.

Lampa UV mărește riscul de apariție al cancerului de piele

Rezistența manichiurii cu gel este datorată utilizării lămpii cu radiații UV, care dă voie gelului să se usuce și să se fixeze mai ușor și mai repede. Radiațiile UV de altfel, nu sunt tocmai inofensive, din contră, reprezintă principala cauză a apariției cancerului de piele, iar utilizarea acestei lămpi lunar pentru întreținerea manichiurii cu gel poate mări riscul de melanom.

Atât lămpile UV, dar și cele LED, emit radiații UV, mai cu seamă radiații UVA, sunt asemănate cu îmbătrânirea prematură a pielii, dar și cu cancerul de piele. Lampa utilizată pentru manichiura cu gel nu este la fel de periculoasă cum sunt lămpile cu UV din solar, de exemplu, utilizate pentru bronzarea rapidă a pielii fără expunerea la soare, dar riscul la care se expun persoanele care o utilizează, este destul de ridicat.

Sunt și unele situații în care sensibilitatea unei femei la radiațiile UV este mai ridicată, iar pielea este așadar și mai atacată. În unele situații avem nevoie de precauție suplimentară, deoarece sensibilitatea la radiațiile solare a pielii este cu atât mai mare dacă:

  • Ne administrăm anticoncepționale orale
  • Ni s-a indicat un tratament medicamentos pe bază de estrogen sau urmăm un tratament cu antibiotice
  • Utilizăm loțiuni de corp și alte produse cosmetice parfumate și pe bază de substanțe care atacă pielea
  • Utilizăm anumite suplimente alimentare pe bază de sunătoare.

Melanomenul este cel mai grav tip de cancer de piele și apare în momentul în care celulele de la nivelul pielii, adică melancitele, sunt afectate de radiațiile UV și încep să se multiplice fără control. Melanocitele conțin melanină, pigmentul care se ocupă cu închiderea culorii pielii atunci când este expusă la radiațiile UV emanate de soare sau de către lampă.

Sursa – Glow Magazin.

Citește și