Echipa medicală coordonată de către medicul chirurg de excelență în Chirurgie Ortopedică Vlad Predescu va avea un ajutor de nădejde. Robotul MAKO va fi supervizor și va conferi informații de înaltă precizie, astfel încât experții ortopezi să poată clădi un plan chirurgical personalizat pentru fiecare pacient în parte.
Pentru a avea planul optim pentru intervenție, echipa medicală va utiliza rezultatele computerului tomograf, datele de modelare 3D ale anatomiei osoase și, prin intermediul robotului, va putea descoperi dimensiunea, orientarea și alinierea implantului, pe baza anatomiei unice a fiecărui pacient. De asemenea, robotul poate oferi flexibilitate planului chirurgical intraoperator, dând voie să existe o execuție cu cea mai mare precizie a rezecției osoase.
Intervențiile sunt foarte puțin invazive
Lucrul cu un astfel de robot va garanta o eficiență operatorie fără cusur, deoarece, pentru început, ține cont de nevoile individuale ale pacientului și de anatomia acestuia.
Prin intermediul acestui sistem chirurgical de ultimă generație, intervențiile ortopedice se vor efectua minim-invaziv, potrivit comunicatului emis de Spitalul Ponderas, ceea ce oferă pacientului o recuperare mai ușoară și întoarcerea la activitățile de zi cu zi în cel mai scurt timp cu putință.
Studiile dezvăluie că înlocuirea parțială a genunchiului folosind un braț robotizat este de două și până la trei ori mai precisă, în comparație cu procedurile clasice manuale. Rezultatele vor fi mult mai bune, sângerarea din timpul intervenției este mai redusă, iar durata de spitalizare dar și de recuperare este de asemenea redusă. Asocierea dintre chirurgul ortoped și robotul Mako are rezultate uimitoare în cazurile pacienților care se confruntă cu gonartroză și coxartroză, utilizând tehnologii de ultimă oră: Mako Total Hip și Majo Total Knee. În plus, această procedură chirurgicală de excepție este o opțiune de tratament și pentru persoanele care se confruntă cu osteoartrită sau artrită reumatoidă.
„Robotul MAKO îmbunătățește fundamental modul de abordare a intervențiilor chirurgicale ortopedice de protezare articulară (genunchi și șold) oferind multiple beneficii, atât pacientului, cât și chirurgului care coordonează intervenția. Pentru că utilizează un model virtual 3D, robotul ne permite preoperator, să dezvoltăm un plan chirurgical personalizat pentru fiecare pacient în parte. Totodată, în timpul operației, planul inițial este reverificat computerizat si poate fi supus unei serii de ajustări, în timp ce brațul robotizat ne permite execuția medicală ideală. Suntem mândri că putem oferi această tehnologie revoluționară în premieră în țara noastră, pacienților care necesită protezarea articulară a genunchiului și șoldului, fie că vorbim despre proteze parțiale sau despre proteze totale”, a declarat dr. Vlad Predescu, medic primar Ortopedie şi Traumatologie și Doctor în Ştiinţe Medicale, Coordonatorul Secției de Ortopedie și Traumatologie sportivă din Ponderas Academic Hospital.
Sursa: Financiarul.ro.