Salariul mediu din România a scăzut. Angajații în domeniul IT au cele mai bune salarii, cei din HORECA sunt cel mai prost plătiți

0

Conform datelor Institutului Național de Statistică, salariul mediu net din România a scăzut la 3.395 în luna ianuarie 2021. Spre deosebire de luna decembrie 2020, salariul e mai mic cu 6,2%, reprezentând suma de 225 de lei. Cele mai mari salarii medii nete s-au înregistrat în domeniul IT, valorând 8.107 lei pe lună, iar cele mai mici salarii au fost în industria Horeca, cu o valoare de 1.732 de lei pe lună, conform informărilor Agerpres.

Câștigul salarial mediu normal brut a fost în valoare de 5.549 lei, cu 6% (357 lei) mai mic față de luna decembrie 2020.

În prima lună a acestui an, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai scăzut față de luna decembrie datorită acordării la sfârșitul anului trecut de prime diverse (prime anuale, prime pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanțe, prime trimestriale sau al 13-lea salariu), drepturi în natură sau ajutoare bănești.

De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producţie ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte/proiecte), cât şi a angajărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice, precizează INS.

Cele mai mari scăderi ale câştigului salarial mediu net, între 16% şi 24%, s-au înregistrat în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), fabricarea produselor din tutun, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, industria metalurgică, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, transporturi pe apă, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului.

Cele mai înalte creşteri ale câştigului salarial mediu net, de 5,4%, s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (+5,4%).

În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, astfel: în sănătate şi asistenţă socială (-2,6%), în învăţământ (-1,1%) și în administraţie publică (-1,3%).

Comparativ cu luna ianuarie 2020, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6,5%.

Indicele câştigului salarial real a fost 103,4% pentru luna ianuarie 2021 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi 92,6% faţă de luna precedentă.

Sursa: Financiarul.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata