Tranzacționarea acțiunilor în Euro iese din Londra pentru UE

0

Cea mai mare schimbare în tranzacționarea acțiunilor europene din ultimele două decenii a avut loc fără probleme ieri, în prima zi de afaceri de când Marea Britanie a părăsit piața unică a Uniunii Europene.
În timp ce acordUL comercial Brexit convenit luna trecută a stabilit reguli pentru industrii precum pescuitul și agricultura, acesta nu acoperea sectorul financiar mult mai mare din Marea Britanie, ceea ce înseamnă că accesul automat al Londrei la piețele financiare ale UE a luat sfârșit pe 31 decembrie 2020.

Aceasta a însemnat că cea mai mare parte a tranzacțiilor cu acțiuni denominate în euro a trebuit să treacă de la Londra la UE, întrucât UE  încearcă să-și reducă dependența de un centru financiar din afara granițelor sale.

Multe companii din Londra s-au pregătit pentru noile condiții prin înființarea de unități în UE, iar ieri au pus la încercare aceste noi aranjamente.

Tranzacționarea pe unitățile Chicago Board Options Exchange Europe și London Stock Exchange din Amsterdam și pe noua platformă Paris a Aquis Exchange a crescut constant, fără a se raporta erori.

Datele de la Chicago Board Options Exchange, cea mai mare platformă transfrontalieră de tranzacționare a acțiunilor din Europa, au arătat că la două ore după deschidere, 60% din toată activitatea sa se afla la unitatea sa din Amsterdam. Chicago Board Options Exchange a tranzacționat 5,1 miliarde de Euro în acțiuni, cea mai mare parte din Amsterdam.

„Toate sistemele noastre funcționează normal și, așa cum era de așteptat, majoritatea activității în simbolurile SEE (în principal acțiuni cotate la UE) are loc acum în sediul nostru olandez, cu activitate pe toate segmentele noastre de piață”, a spus președintele Cboe Europe, David Howson.

„Nu cred că a existat vreun impact din acest schimb”, a spus Keith Temperton, comerciant de vânzări de acțiuni la Forte Securities. „A fost planificat de ani de zile.”

Autoritatea britanică pentru conduită financiară (FCA) și Autoritatea europeană pentru valori mobiliare și piețe (ESMA) nu au avut niciun comentariu.

Citeste continuarea Tranzacționarea acțiunilor în Euro iese din Londra pentru UE

Citește și