Vaccinul Sputnik V al Rusiei, cu eficiență 91,6%, reiese în studiile din faza 3

0

Vaccinul Sputnik V din Rusia a fost eficient cu 91,6% în prevenirea dezvoltării COVID-19 de către oameni, conform rezultatelor studiilor clinice din faza 3, publicate marți în revista medicală internațională Lancent.
Oamenii de știință au spus că rezultatele studiilor de fază III înseamnă că lumea are o altă armă eficientă pentru a combate pandemia mortală și a justificat într-o oarecare măsură decizia Moscovei de a lansa vaccinul înainte ca datele finale să fie publicate.

Rezultatele, colectate de Institutul Gamaleya din Moscova, care au dezvoltat și testat vaccinul, au fost în concordanță cu datele de eficacitate raportate în etapele anterioare ale studiului, care se desfășoară la Moscova din septembrie.

„Dezvoltarea vaccinului Sputnik V a fost criticată pentru grabă nepotrivită, tăierea colțurilor și absența transparenței”, au declarat profesorul Ian Jones de la Universitatea din Reading și profesorul Polly Roy, de la London School of Hygiene & Tropical Medicine. un comentariu împărtășit de The Lancet.

„Dar rezultatul raportat aici este clar și principiul științific al vaccinării este demonstrat”, au spus oamenii de știință, care nu au fost implicați în studiu. „Un alt vaccin se poate alătura acum luptei pentru reducerea incidenței COVID-19.”

Rezultatele s-au bazat pe date de la 19.866 de voluntari, dintre care un sfert au primit un placebo, au declarat cercetătorii, conduși de Denis Logunov al Institutului Gamaleya, în The Lancet.

De când a început procesul de la Moscova, au fost înregistrate 16 cazuri de COVID-19 simptomatice în rândul persoanelor care au primit vaccinul și 62 în rândul grupului placebo, au spus oamenii de știință.

Acest lucru a arătat că un regim de două doze de vaccin – două vaccinuri bazate pe doi vectori de adenovirus diferiți, administrați la 21 de zile distanță – a fost eficient cu 91,6% împotriva pacienților simptomatici COVID-19.
Rusia a aprobat vaccinul în august, înainte de începerea procesului la scară largă, spunând că este prima țară care a făcut acest lucru pentru o lovitură asupra COVID-19. L-a numit Sputnik V, în omagiu pentru primul satelit din lume, lansat de Uniunea Sovietică.

Un număr mic de angajați din domeniul sănătății din prima linie au început să-l primească la scurt timp, iar o lansare pe scară largă a început în decembrie, deși accesul a fost limitat la cei din profesii specifice, precum profesori, lucrători medicali și jurnaliști.

În ianuarie, vaccinul a fost oferit tuturor rușilor.

„Rusia a avut dreptate tot timpul”, a declarat reporterilor, înainte de publicarea rezultatelor, marți, Kirill Dmitriev, șeful Fondului rus de investiții directe (RDIF), responsabil cu comercializarea vaccinului în străinătate.
El a spus că au susținut decizia Rusiei de a începe să administreze Sputnik V lucrătorilor din prima linie în timp ce procesul era încă în desfășurare și a sugerat că scepticismul cu privire la astfel de mișcări este motivat politic.

„Lancet a făcut o muncă foarte imparțială, în ciuda unor presiuni politice care ar fi putut fi acolo”, a spus el.

Numărul persoanelor vaccinate în Rusia a rămas până acum scăzut. Autoritățile au arătat câteva probleme timpurii cu creșterea producției, în timp ce sondajele au arătat o cerere redusă în rândul rușilor pentru vaccin.

Rusia a împărtășit deja datele din studiul său de fază III cu autoritățile de reglementare din mai multe țări și a început procesul de depunere la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) pentru aprobare în Uniunea Europeană, a spus Dmitriev.

Comunicatul de date vine în timp ce Europa se luptă să asigure suficiente doze pentru cei 450 de milioane de cetățeni din cauza reducerilor de producție de către AstraZeneca și Pfizer, în timp ce lansarea SUA a fost împiedicată de necesitatea de a stoca doze în congelatoare ultra-reci și de planificarea inegală în toate statele.

Au existat 2.144 de voluntari de peste 60 de ani în studiu și vaccinul s-a dovedit a fi eficient cu 91,8% atunci când a fost testat pe acest grup în vârstă, fără efecte secundare grave raportate care ar putea fi asociate cu Sputnik V, se arată în rezumatul Lancet.

De asemenea, s-a constatat că vaccinul este 100% eficient împotriva COVID-19 moderat sau sever, deoarece nu au existat astfel de cazuri în grupul de 78 de participanți care au fost infectați și simptomatici la 21 de zile după administrarea primei doze.

Au apărut patru decese între participanți, dar niciunul nu a fost considerat asociat cu vaccinarea, a spus The Lancet.

Eficacitatea arata bine, inclusiv între cei de 60 de ani, a spus Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College din Londra. „Este bine să mai avem un supliment la arsenalul global”.

Autorii studiului au menționat că, deoarece cazurile de COVID-19 au fost detectate numai atunci când participanții au raportat simptome, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege eficacitatea Sputnik V în cazurile asimptomatice și transmitere.

Sputnik V a fost aprobat de 15 țări, inclusiv Argentina, Ungaria și Emiratele Arabe Unite, iar acest lucru va ajunge la 25 de țări până la sfârșitul săptămânii viitoare, a declarat Dmitriev al RDIF.

Fondul suveran de avere a mai spus că vaccinările cu Sputnik V vor începe în zece țări, inclusiv Ungaria, Bolivia, Emiratele Arabe Unite, Venezuela și Iran.

Cu toate acestea, cantități mari de doze au fost trimise doar până în prezent în Argentina, care a primit suficiente doze pentru a vaccina aproximativ 500.000 de oameni, și în Bolivia, care a primit 20.000 de doze.

Producția pentru export va fi realizată în primul rând de către partenerii de producție RDIF din străinătate, a spus fondul.

Marți, Dmitriev a spus că producția a început în India și Coreea de Sud și va fi lansată în China luna aceasta. Dozele de probă au fost, de asemenea, produse de un producător din Brazilia.

Rusia desfășoară, de asemenea, un studiu clinic la scară mică cu o versiune cu doză unică a vaccinului, pe care dezvoltatorii o așteaptă să aibă o rată de eficacitate de 73% până la 85%.

Citeste continuarea Vaccinul Sputnik V al Rusiei, cu eficiență 91,6%, reiese în studiile din faza 3

Citește și