Vlad Voiculescu: Un plan de spital nu înseamnă un pdf cu tot felul de platitudini şi o conferinţă de presă
Candidatul PLUS la Primăria Capitalei, Vlad Voiculescu, îi cere primarului general, Gabriela Firea, să publice studiul de fezabilitate al Spitalului Metropolitan, adăugând că proiectul prezentat de către edil ar conţine deficienţe, precum „lipsa oricărei idei de fluxuri şi căi de acces diferenţiate” sau nerespectarea unor prevederi pentru siguranţa la incendiu.
„Opriţi-vă! Un plan de spital nu înseamnă un pdf cu tot felul de platitudini şi o conferinţă de presă. Am lucrat ca vicepreşedinte al departamentului de finanţări de infrastructură la o bancă dintre cele care susţineau investiţii publice de această magnitudine şi pot să vă asigur că, cu ce aveţi dumneavoastră acolo, nu aţi obţine nici finanţarea unei cişmele publice. Riscul pe care îl transferaţi asupra bucureştenilor este imens – pentru un proiect care vă aparţine în totalitate – sunteţi client, proiectant, finanţator, emitent al autorizaţiei de construire, cine mai ştie… poate şi constructor”, a scris reprezentantul PLUS într-o postare pe Facebook.
El a semnalat şi lipsa unei document, numit „analiza necesităţilor”, bazat pe numărul total al locuitorilor din zona de influenţă, structura de vârstă, determinarea celor mai frecvente boli pe grup de vârstă, calculul numărului necesar de paturi în funcţie de cazuistică şi durata medie de spitalizare, durata medie a intervenţiilor chirurgicale.
„Orice demers care nu porneşte de la necesităţile pe care doreşte să le rezolve e vânare de vânt şi rezultatul va fi suboptim pentru contribuabili şi pacienţi. Apropo, toate astea ar trebui făcute împreună cu Ministerul Sănătăţii, aşa cum v-am propus în vara lui 2016, dacă vă mai amintiţi întâlnirea noastră – singura. Au trecut trei ani şi jumătate… vin alegerile… şi acum veniţi cu asta?”, a adăugat fostul ministru al Sănătăţii.
El a opinat că proiectantul spitalului „pare a fi rămas ancorat în conceptele de organizare a unităţilor spitaliceşti din RSR (şi tot lagărul sovietic) din anii ’70-’80”, deoarece „orice gândire modernă este axată” pe concepte precum: secţii interdisciplinare de îngrijire redusă, normală, intensivă; creşterea volumului intervenţiilor chirurgicale de zi; o organizare care să permită tratamentul pacientului în grupuri multidisciplinare de medici, fără ca acesta să fie mutat dintr-o secţie în alta.
Voiculescu semnalează şi „lipsa oricărei idei de fluxuri şi căi de acces diferenţiate”, menţionând că centrele medicale trebuie să dispună de o zonă de „tehnologie avansată”, respectiv un centru de diagnosticare şi tratament, care să fie accesibil atât pacienţilor spitalizaţi, cât şi celor din ambulatoriu, având căi de acces şi fluxuri diferenţiate.
„Nu este cazul în ceea ce propuneţi dumneavoastră. Iar riscurile de ambuteiaje, de primire întârziată a pacienţilor cu afecţiuni grave ce vor porni de la această chestiune este enorm. Nu ne binecuvântaţi şi aici cu vreo #revolutieintrafic”, a scris el.
Voiculescu a adăugat că organizarea funcţională propusă este „fragmentată, ceea ce va duce la creşterea timpului de deplasare a pacienţilor”, dar şi că nu ar fi respectate distanţele de siguranţă şi alte prevederi pentru siguranţa la incendiu.
„Chiar dacă se justifică într-un fel necesitatea heliportului, relaţia dintre această funcţiune şi Unitatea de Primiri Urgenţe, respectiv blocul operator, este inexistentă (exemplu: pacientul este transportat cu elicopterul, aterizează pe clădirea de birouri adiacentă spitalului, coboară la parterul clădirii de birouri, este transferat în UPU (foarte prost organizat-nefuncţional), trece prin holul principal al spitalului (unde se întâlneşte cu pacienţii celorlalte secţii , aparţinători, studenţi), aşteaptă liftul să vadă la ce etaj a fost repartizat pentru intervenţie (nu există un grup de lifturi dedicate blocului operator)”, a mai adăugat el.
Voiculescu i-a mai cerut primarului să facă publică situaţia avizelor şi autorizaţiilor şi să explice cum va începe anul viitor, în luna martie, construcţia.
„Aţi făcut cumva revoluţie şi în avize şi autorizaţii şi ne-a scăpat nouă? Apoi, dacă doriţi, pot să vă ofer alături de echipa mea de specialişti consultanţă gratuită. Repet, în interesul cetăţenilor. Asta şi pentru că nu doresc ca viitorul primar să fie încurcat de producţia dumneavoastră submediocră de PR (ca să fiu elegant) de astăzi”, a mai scris el.
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat miercuri că demararea lucrărilor propriu-zise la Spitalul Metropolitan va avea loc în martie 2020 şi a afirmat că în prima şedinţă a CGMB vor fi supuşi aprobării indicatorii tehnico-economici.
Sursa: News24.ro.