5 sfaturi pentru cei care își caută job în 2022

0

Pandemia a adus cu sine o serie de transformări în ce privește piața locurilor de muncă. Am fost forțați să lucrăm de acasă, să ne obișnuim mai mult cu tehnologia și cu întâlnirile de lucru online. În același timp, schimbările din anumite industrii care au fost nevoite să se reinventeze ne fac să ne uităm cu o oarecare incertitudine la viitor.

 

Îți cauți un job nou în 2022 și vrei să te pregătești cât mai bine? Iată câteva sfaturi care să te ajute să-l obții mai rapid:

1. Dezvoltă-ți abilitățile interpersonale

Printre principalele abilități soft (sau interpersonale) apreciate de angajatori se numără adaptabilitatea, capacitatea de a învăța rapid, abilitățile de comunicare, orientarea către client, așa cum poți vedea și în acest raport detaliat.

 

Cum îți crești aceste abilități? Coordonează proiecte mai mari sau mai mici la jobul actual, cere feedback constant colegilor și managerilor, citește cărți de dezvoltare personală și aplică ceea ce citești, încearcă să evoluezi în fiecare zi.

2. Investește în competențele tale digitale

Angajatorii pun mare preț pe aptitudinile digitale, așa că te ajută dacă investești în tine în această direcție. Poți face cursuri de programare, SEO, marketing online – orice se potrivește și domeniului tău de interes, dar care vine și în completarea pregătirii pe care o ai deja. Însă ține cont că e nevoie de timp și dedicare, deci poți investi în tine câte puțin în fiecare zi.

3. Fă-ți un CV care să te reprezinte

CV-ul tău este mai mult decât cartea ta de vizită – este un instrument de marketing personal și reprezintă imaginea ta în fața angajatorilor. De aceea, este important să arate profesionist ca aspect, să îți descrie cât mai bine experiența și pregătirea.

 

Descrie în CV-ul tău cele mai importante realizări profesionale din cariera ta, atunci când menționezi joburile anterioare. Folosește un stil de redactare care să te caracterizeze și încearcă să-ți evidențiezi abilitățile într-un mod cât mai natural, succint și la obiect.

4. Mergi la interviuri bine pregătit

Atunci când ești chemat la un interviu, este important să te pregătești temeinic dinainte, mai mult decât să fii foarte bine informat despre acel job și despre compania respectivă.

 

Pe lângă faptul că e nevoie să citești cu atenție descrierea postului, te ajută să fii constant activ și implicat în discuție, să arăți că îți cunoști abilitățile și că știi cam cât de bine pregătit ești pentru postul respectiv, să fii sincer, autentic și deschis.

5. Informează-te constant

Pentru a ține pasul cu noile trenduri și cu abilitățile acestui secol al vitezei, este important să te informezi în legătură cu ce mai apare nou în domeniul tău profesional. Caută cele mai recente studii, abonează-te la știrile care sunt de interes pentru tine, citește cărți din ariile profesionale care te interesează. „Cunoașterea reprezintă putere” este un citat bine-cunoscut al lui Francis Bacon, care se aplică mai ales în zilele noastre.

Citește și