Huawei: SUA consolidează restricțiile asupra gigantului chinez

0

SUA introduc restricții suplimentare la Huawei Technologies în încercarea de a limita accesul companiei la componente electronice.

Scopul este de a opri compania chineză să cumpere cipuri de calcul realizate cu ajutorul tehnologiei americane, chiar dacă acestea nu au fost proiectate special pentru Huawei.

De asemenea, adaugă 38 de nume legate de Huawei la o listă neagră comercială.

„Huawei a încercat continuu să se sustragă” restricțiilor impuse în mai, a declarat secretarul de stat Mike Pompeo.

La acel moment, Departamentul de Comerț al SUA a declarat că producătorii de cipuri la nivel mondial care foloseau tehnologia americană trebuie să obțină o licență de la guvernul SUA pentru a lucra la proiectări pentru Huawei.

Noua comandă extinde aceste restricții, impunând companiilor să solicite permisiunea, chiar dacă vând un proiect de uz general „în afara raftului”.

„Întrucât am restricționat accesul la tehnologia americană, Huawei și filialele sale au lucrat prin terți pentru a valorifica tehnologia americană într-o manieră care subminează securitatea națională a SUA și interesele politicii externe”, a declarat secretarul american pentru comerț, Wilbur Ross.

„Această acțiune multiplă demonstrează angajamentul nostru continuu de a împiedica capacitatea Huawei de a face acest lucru.”

Huawei nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Executivii au descris anterior restricțiile americane drept „arbitrare și pernicioase”, avertizând în același timp investitorii că afacerea ar fi afectată.

Într-o întâlnire din mai, gigantul tehnologic a descris modul în care acțiunile SUA începând cu 2019 au forțat-o să-și reînnoiască lanțul de aprovizionare, comparând firma cu un avion „plin de găuri de gloanțe”.

SUA susțin că tehnologia Huawei ar putea fi folosită de guvernul chinez și a presat guvernele din întreaga lume – inclusiv Marea Britanie – pentru a tăia legăturile cu compania, numind-o amenințare la adresa securității naționale.

Huawei a contestat aceste afirmații, argumentând că SUA sunt motivate de concurența economică.

Mișcarea de luni împotriva Huawei este una dintre numeroasele măsuri punitive pe care SUA le-au luat împotriva companiilor chineze de tehnologie în ultimele luni, întrucât relațiile dintre SUA și China sunt acre.

La începutul acestei luni, domnul Pompeo a prezentat pașii pe care dorește să le facă companiile americane pentru a face față „aplicațiilor chineze de încredere”.

Domnul Pompeo a declarat la acea vreme că aplicații precum TikTok și WeChat reprezintă „amenințări semnificative pentru datele personale ale cetățenilor americani”. Guvernul american susține că astfel de aplicații recoltează datele cetățenilor americani și ar putea fi exploatate de Partidul Comunist Chinez, pe care Beijingul l-a negat.

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și