Această țară tocmai a fost numită cea mai fericită din lume

0

A spune că anul trecut a fost unul dificil pentru oamenii din întreaga lume este ceva de subestimare.
Nu numai că pandemia Covid-19 a dus la moartea a peste 2,6 milioane de oameni din întreaga lume, ci a dus și la o scuturare masivă în viața de zi cu zi pentru mulți dintre noi.
Dar, în ciuda evenimentelor devastatoare din ultimele 12 luni și a scăderii sănătății mintale în mai multe locuri, nu a existat nicio schimbare în primul loc atunci când vine vorba de clasarea celei mai fericite țări din lume.

Pentru al patrulea an consecutiv, Finlanda a ieșit pe primul loc în lista anuală oferită de datele din Gallup World Poll, iar Islanda, Danemarca, Elveția și Olanda au urmat pe poziția a doua, a treia, a patra și, respectiv, a cincea.

În timp ce Statele Unite s-au ridicat de la locul 18 la locul 14, iar Regatul Unit a scăzut de la locul 13 la locul 18, Australia a ocupat locul 12.

„Trebuie să învățăm urgent de la Covid-19”, a declarat co-editorul raportului Jeffrey Sachs, profesor și director al Centrului pentru Dezvoltare Durabilă de la Universitatea Columbia.
„Pandemia ne amintește de amenințările noastre globale de mediu, de necesitatea urgentă de a coopera și de dificultățile de realizare a cooperării în fiecare țară și la nivel global”.

Este demn de remarcat faptul că World Happiness Report 2021 a fost colectat ușor diferit de această dată din cauza coronavirusului.
Nu numai că cercetătorii nu au reușit să finalizeze interviuri față în față într-o serie de țări, ci au trebuit să schimbe lucrurile în totalitate concentrându-se pe relația dintre bunăstare și Covid-19.
Raportul s-a bazat în primul rând pe niveluri de produs intern brut, speranță de viață, generozitate, sprijin social, libertate și venituri, de când a fost lansat în 2012.

Deși au existat unele schimbări în top 10, Islanda crescând de pe locul patru pe locul al doilea pe listă și Norvegia coborând de pe locul cinci pe locul opt, clasamentul a fost în mod izbitor similar cu anul precedent în cea mai mare parte, ceea ce este văzut ca un semn pozitiv.
„În mod surprinzător, nu a existat, în medie, o scădere a stării de bine atunci când este măsurată prin evaluarea propriei vieți a oamenilor”, a declarat profesorul John Helliwell de la Universitatea din British Columbia, care a contribuit și el la raport.
„O posibilă explicație este că oamenii văd Covid-19 ca o amenințare comună, externă, care afectează pe toată lumea și că acest lucru a generat un sentiment mai mare de solidaritate.”
Alte mișcări notabile de pe listă includ Germania, care a sărit de pe locul 17 pe locul șapte în ultimul an.
Croația, care a fost printre destinațiile în care au putut avea loc interviuri față în față, a crescut de la numărul 79 la 23 pe listă.

Cercetătorii spun că nu este o surpriză faptul că Finlanda și-a păstrat încă o dată poziția de top, întrucât țara nordică s-a clasat întotdeauna pe primul loc în ceea ce privește încrederea reciprocă.
Încrederea este recunoscută ca unul dintre factorii majori care au ajutat la protejarea oamenilor în timpul pandemiei, precum și încrederea în guverne.

De exemplu, rata de deces a Braziliei a fost semnificativ mai mare decât cea din Singapore, fapt care a raportat parțial reducerea diferenței de încredere publică în guvernele fiecărei țări.

De asemenea, observă că America și Europa au avut decese din cauza Covid-19 mult mai mari decât Asia de Est, Australia și Africa.

Raportul sugerează că vârsta medie a populației unei țări, indiferent dacă este vorba de o insulă, și apropierea acesteia de alte țări extrem de infectate au fost factori care au contribuit la diferența dintre ratele de deces la nivel global.

În mod curios, diferențele culturale, cum ar fi dacă șeful guvernului a fost o femeie, sunt, de asemenea, remarcate ca și considerente semnificative atunci când se măsoară succesul strategiilor Covid-19, împreună cu inegalitatea veniturilor și cunoștințele acumulate din epidemiile anterioare.

„Experiența din Asia de Est arată că politicile guvernamentale stricte nu numai că, controlează în mod eficient Covid-19, ci și amortizează impactul negativ al infecțiilor zilnice asupra fericirii oamenilor”, a declarat profesorul colaborator al raportului Shun Wang de la Korea Development Institute.

În timp ce lansările de vaccinuri de succes în diferite țări au oferit un impuls atât de necesar pentru mulți, blocările, distanțarea socială, acoperirea feței și restricțiile de călătorie fac parte integrantă din traiul cu virusul, și asta nu ține nici măcar de implicațiile economice.

Ca urmare, raportul a constatat că scăderea sănătății mintale a fost imediată în multe țări, inclusiv în Marea Britanie, unde numărul problemelor de sănătate mintală raportate a fost cu 47% mai mare în mai 2020 decât se prevedea înainte de Covid-19.
Poate în mod surprinzător, World Happiness Report 2021 a constatat, de asemenea, că blocajele și distanțarea socială au afectat foarte mult bunăstarea forței de muncă.
Potrivit datelor colectate, cei care nu au putut lucra din cauza virusului sau a redundanței, care au spus că sunt singuri la începutul pandemiei au devenit cu 43% mai puțin fericiți decât cei care nu s-au simțit singuri la început.

„Cercetările mele anterioare au arătat cât de fericiți sunt muncitorii cu 13% mai productivi”, a declarat profesorul Jan-Emmanuel De Neve, directorul Centrului de Cercetare a Bunăstării de la Universitatea din Oxford, un alt contribuitor la raport.
„Această lucrare demonstrează că fericirea nu este condusă de salariu și că, conexiunile sociale și simțul identității sunt mai importante.
„Aceste descoperiri indică un viitor „hibrid” al muncii, cu un echilibru între viața la birou și munca de acasă pentru a menține conexiunile sociale, asigurând în același timp flexibilitatea lucrătorilor.”

Dintre cele 149 de țări prezentate în raport, Afganistanul a fost clasat încă o dată cel mai nefericit, urmat de Zimbabwe, Rwanda și Botswana.

Cei de la sfârșitul listei erau în principal țări subdezvoltate, unde probleme precum conflictele politice și armate sunt predominante sau au fost în ultima vreme.
„Acesta a fost un an foarte provocator, dar datele timpurii arată, de asemenea, unele semne notabile de rezistență în sentimentele conexiunii sociale și evaluările vieții”, spune profesorul colaborator al raportului Lara Aknin de la Universitatea Simon Fraser. 

Cele mai fericite țări din lume 2021
1. Finlanda
2. Islanda
3. Danemarca
4. Elveția
5. Olanda
6. Suedia
7. Germania
8. Norvegia
9. Noua Zeelandă
10. Austria
11. Israel
12. Australia
13. Irlanda
14. Statele Unite
15. Canada
16. Republica Cehă
17. Belgia
18. Regatul Unit
19. China
20. Franța

Sursa: Financiarul.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata