Activistul pentru confidențialitate depune plângeri împotriva instrumentului de urmărire Apple

0

Un grup condus de activistul pentru confidențialitate Max Schrems a depus luni plângeri la autoritățile germane și spaniole de protecție a datelor cu privire la instrumentul de urmărire online AAPL.O al Apple, susținând că permite iPhone-urilor să stocheze datele utilizatorilor fără consimțământul acestora, cu încălcarea legislației europene.

Este prima acțiune majoră împotriva grupului tehnologic din SUA în ceea ce privește normele de confidențialitate ale Uniunii Europene.

Apple nu a răspuns imediat la o cerere de comentariu. Gigantul tehnic californian spune că oferă utilizatorilor un nivel superior de protecție a confidențialității. Compania anunțase că își va întări regulile odată cu lansarea sistemului său de operare iOS 14 în această toamnă, dar în septembrie a spus că va întârzia planul până la începutul anului viitor.

Plângerile grupului de drepturi digitale Noyb au fost introduse împotriva utilizării de către Apple a unui cod de urmărire care este generat automat pe fiecare iPhone atunci când este configurat, așa-numitul Identifier for Advertisers (IDFA).

Codul, stocat pe dispozitiv, permite Apple și terților să urmărească comportamentul online al utilizatorului și preferințele de consum – esențial pentru ca Facebook FB.O să poată trimite reclame direcționate care să îi intereseze pe utilizatori.

„Apple plasează coduri care sunt comparabile cu un cookie în telefoanele sale, fără niciun acord al utilizatorului. Aceasta reprezintă o încălcare clară a legilor privind confidențialitatea din Uniunea Europeană ”, a declarat avocatul Noyb, Stefano Rossetti.

Rosetti a făcut referire la Directiva UE privind confidențialitatea electronică, care necesită consimțământul prealabil al utilizatorului pentru instalarea și utilizarea acestor informații. Noile reguli planificate de Apple nu ar schimba acest lucru, deoarece ar restricționa accesul terților, dar nu și al celor de la Apple.

Revendicările au fost făcute în numele unui consumator individual german și spaniol și predate autorității spaniole pentru protecția datelor și omologului său din Berlin, a declarat Noyb, un grup de susținere a confidențialității condus de Schrems austriac care a luptat cu succes două procese de referință împotriva Facebook.

În Germania, spre deosebire de Spania, fiecare stat federal are propria autoritate de protecție a datelor. Ambele autorități nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii. Rossetti a spus că acțiunea nu se referă la amenzi mari, ci mai degrabă vizează stabilirea unui principiu clar prin care „urmărirea trebuie să fie excepția, nu regula”.

„IDFA nu trebuie doar să fie restricționat, ci șters definitiv”, a spus el. Autoritățile naționale pentru protecția datelor au puterea de a amenda direct companiile pentru încălcarea legislației europene în temeiul Directivei e-confidențialitate.

Noyb, care a depus mai multe plângeri împotriva Facebook și Google GOOGL.O în Irlanda și s-a plâns că, comisia națională pentru protecția datelor a încetinit să ia măsuri, a declarat că speră ca autoritățile spaniole și germane să acționeze mai rapid.

Citeste continuarea Activistul pentru confidențialitate depune plângeri împotriva instrumentului de urmărire Apple

Citește și