Activitatea din zona euro a revenit la o creștere modestă în iulie: PMI

0

Activitatea afacerilor din zona euro a revenit la o creștere modestă în iulie, deoarece unele obstacole impuse pentru a stopa răspândirea coronavirusului au fost ridicate, dar revenirea în industria serviciilor dominante din bloc nu a fost la fel de bruscă cum era de așteptat, a arătat un sondaj.

Peste 18 milioane de oameni au fost diagnosticați cu virusul la nivel global, dar pe fondul semnelor că pandemia era cuprinsă în mare parte din Europa, guvernele au permis redeschiderea mai multor companii.

Economia blocului a contractat un trimestru record de 12,1% în trimestrul trecut, au arătat datele vineri, în timp ce un sondaj Reuters din iulie prevedea o creștere de 8,1% în acest trimestru, deoarece întreprinderile încep să revină la un fel de normal.

Indicele final de miercuri al managerilor de achiziții compuse (PMI) de la IHS Markit, considerat ca un bun indicator al sănătății economice, a fost redus la 54,9 în iulie, de la 48,5 iunie, înainte de estimarea de 54,8 flash. Acesta a fost sub nivelul de 50 care separa creșterea de contracție timp de patru luni.

„Activitatea din sectorul serviciilor din zona euro a revenit în iulie pentru a crește la o rată care nu a fost depășită timp de peste doi ani”, a declarat Chris Williamson, economist șef de afaceri la IHS Markit.

„Franța și Germania s-au bucurat de câștiguri deosebit de puternice, deși o creștere reînnoită a fost înregistrată și în Spania și Italia, întrucât măsurile de retenție COVID-19 au continuat să fie relaxate.”

Cererea generală a crescut și optimismul s-a îmbunătățit, dar – probabil că îi preocupă factorii de decizie – firmele au redus din nou numărul brusc. Indicele de ocupare a forței de muncă de mai jos este de 46,5, deși mai bun decât 43,2 din luna iunie.

Pe măsură ce oamenii s-au aventurat în baruri și restaurante, serviciile PMI s-au ridicat la 54,7 de la 48,3, cel mai mare din septembrie 2018.

În timp ce managerii de achiziții au fost mai optimiști în ceea ce privește anul următor, indicele de așteptări ale serviciilor comerciale a fost sub media pe termen lung la 59,4, deși a crescut de 56,7 iunie.

„Dacă recuperarea poate fi susținută, va fi determinată în primul rând de numărul de cazuri de virus, iar semnele recente de reînviere prezintă un risc deosebit pentru multe părți ale sectorului serviciilor, cum ar fi călătoriile, turismul și ospitalitatea”, a spus Williamson.

Sursa: reuters.com

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și