ANOFM, pregătită să acopere indemnizațiile de șomaj tehnic pentru un milion de persoane

0
Președintele Agenției Națioanale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Victor Picu, a dezvăluit că instituția este gata să ofere indemnizațiile de șomaj tehnic pentru până la un milion de persoane în perioada ce va urma.
Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) este fata să plătească indemnizațiile de șomaj tehnic, pentru cei ce sunt nevoiți în această perioadă să își suspende activitatea din cauza coronavirusului, după spusele președintelui instituției, Victor Picu, în cadrul unui interviu acordat pentru Agerpres.
Banii vor fi asigurați tuturor angajaților trecuți în șomaj tehnic, ca scop principal fiind salvarea locurilor de muncă ale acestora de la desființare, a dezvăluit șeful ANOFM care de asemenea a precizat că instituția va plăti indemnizațiile de șomaj tehnic către angajatori începând din luna aprilie.
Victor Picu a mărturisit de asemenea și faptul că numărul de telefon realizat la ANOFM pentru oferirea de informații suplimentare contribuabililor despre procedura obținerii indemnizației de șomaj tehnic acoperită de stat sună fără oprire.
Interviu Agerpres – ANOFM:

AGERPRES: „Ce ar trebui să facă patronul unei firme care şi-a închis activitatea ca urmare a Decretului privind starea de urgenţă, pentru ca angajaţii săi să primească indemnizaţia de şomaj tehnic acoperită de stat?”

Victor Picu: „În primul rând, oamenii trebuie să ştie că suntem alături de ei şi că vom implementa aceste măsuri cât mai eficient posibil, lăsând la o parte birocraţia. Drept urmare, imediat după ce angajatorii au suspendat contractele de muncă ale angajaţilor, deci după ce au făcut această bucătărie proprie a angajatorului conform articolului 52, litera c, din Codul Muncii, reglementare clară din Codul Muncii prin care încetează temporar contractul individual de muncă, deci după decizia de încetare temporară a contractelor individuale de muncă, angajatorii depun, în primă fază, la Ministerul Economiei, o cerere de eliberare a Certificatului pentru Situaţii de Urgenţă, iar cu acel certificat, împreună cu cererea şi cu anexa angajaţilor care au contractul suspendat, depun aceste două documente, prin email, la ANOFM. Pentru cei care şi-au închis activităţile economice în urma deciziilor autorităţilor publice, certificatul emis de Ministerul Economiei este necesar, acest certificat este reglementat şi prin decretul prezidenţial, iar acest certificat reprezintă cea mai simplă măsură pe care poţi să o iei ca să poţi dovedi, iar ANOFM să poată plăti banii pentru aceste persoane care au fost afectate în mod direct de măsurile autorităţilor publice.

Certificatul se va elibera foarte rapid, online, şi va face dovada că te afli în categoriile respective. Altfel ar fi fost aproape imposibil, nu aveai ce document să depui la ANOFM, că nu puteai să dovedeşti prin codul CAEN sau altceva, nu exista un document şi nici nu puteai să inventezi un document în afara decretului, deci vreau să spun că acest certificat e necesar şi nu va presupune o birocraţie în plus. Adică Ministerul Economiei, din declaraţiile ministrului, nu va face o analiză economică, contabilă, şi aşa mai departe, ci pur şi simplu va elibera documentul, pentru a avea o certificare că aceste companii se află în situaţiile de la articolul a din ordonanţă”

Victor Picu: „Primele plăţi vor fi făcute în cel mai scurt timp. Ordonanţa vorbeşte de maxim 30 de zile. Noi ne vom îngriji să plătim foarte repede aceşti bani. 30 de zile este un termen maxim, nu minim, este un termen reglementat prin ordonanţă. Depinde foarte foarte mult şi de câte solicitări vor fi pe acest proiect. Una este să procesezi câteva zeci, sute de mii, alta este mai multe. Depinde foarte mult. Termenul legal este de 30 de zile, noi vom încerca să plătim mult mai repede, cel puţin pentru luna martie, pentru că pentru cealaltă, pentru prima jumătate a lunii aprilie, avem destul timp să plătim”

Victor Picu: „Banii vor ajunge pentru toată lumea, pentru că şi dacă pot fi 400.000 – 500.000 (de contracte de muncă suspendate, n.r.), noi vom plăti, estimăm şi ne pregătim pentru până la un milion de persoane. Adică nu va fi o restricţie cu privire la buget, nu se vor plăti bani în funcţie de cât buget ai, ci banii vor fi pentru toată lumea. Nu ştim la această oră, după implementarea acestei măsuri pot creşte contractele suspendate şi nu avem o foarte clară cunoştinţă cu privire la câte contracte vor fi suspendate, dar noi ne pregătim să avem bani în buget chiar pentru mult mai mult decât 400.000 de contracte. Plus că rectificările se pot face, va fi o rectificare bugetară imediat şi vor mai urma dacă va fi nevoie. Ne pregătim să avem toţi banii necesari în bugetul asigurărilor de şomaj”

Sursa: capital.ro

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și