BNR, declarații noi despre amânarea plății ratelor

0

Purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României (BNR), Dan Suciu, a afirmat miercuri seara că amânarea la plată a ratelor la bănci nu avantajează persoanele fizice sau juridice în cazul în care aceștia le pot plăti în continuare, deoarece, perioada imediat următoare va fi una a dobânzilor mici, iar peste ani e dificil de prevăzut că putem avea un scenariu favorabil.

„Este o chestiune importantă să înţelegem că această facilitate nu este un cadou nemeritat, este un ajutor pe care oamenii îl primesc pe bună dreptate pentru că s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat. Nu trebuie să existe profitori aici. Pe de altă parte, eu cred că, dacă cineva poate plăti ratele în acest moment, nu e deloc în avantajul persoanei respective, fizice sau juridice, să amâne plata ratelor. De ce ar face-o? Ca să plătească cu 9 luni în plus la rată peste trei luni – patru luni, trei ani sau cinci ani, depinde cât durează creditul pe care care îl are deja în curs? Nu merită acest lucru, mai ales că în perioada imediat următoare va fi o perioadă a dobânzilor scăzute. Deci, cumva, acei coeficienţi pe care îi luăm în calcul la plata ratelor, ROBOR-ul, va fi scăzut în perioada următoare, pentru că există această infuzie de lichiditate. E absurd, dacă se poate face plata ratelor acum să nu se facă, în aşteptarea unor vremuri mai bune din perspectiva dobânzilor, pentru că e greu de crezut că peste ani putem face un scenariu care să arate mult mai bine”, a declarat Dan Suciu, la Realitatea TV, potrivit agerpres.ro

Dan Suciu declară că există riscul de abuz prin utilizarea neîndreptățită

Conform purtătorului de cuvând, există riscul de abuz prin folosirea neîndreptățită a acestei facilități de către persoanele care deja sunt incapabile să își plătească ratele și nu din cauza pandemiei de Covid-19, ci de cu totul alte motive.

De altfel, Suciu a mai susținut faptul că există criterii bine delimitate de aplicare a acestei facilități, adică de când a devenit serioasă criza în România, de când au fost închise unități de producție și companii, de când s-a intrat în șomaj tehnic masiv.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al BNR și-a declarat convingerea că băncile vor efectua o evaluare foarte atentă a celor ce solicită această amânare a plății ratelor și că acestea au avut o deschidere încă de la bun început în această direcție.

„Sunt convins că vor fi criterii care vor clarifica situaţia şi nu mă aştept la altceva, decât la înţelegerea faptului că, dacă nu se acceptă situaţia dată de amânarea plăţii, atunci când nu poţi să plăteşti, pierzi un client. Şi băncile cred că au înţeles – sper să înţeleagă – că aceşti clienţi pe care îi ajută acum sunt clienţii pe care se pot baza pe viitor pentru a avea profit mai departe”, a afirmat Dan Suciu.

Sursa: capital.ro

Sursa foto: bcr.ro

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și