Brexit-ul fără acord și Covid care amenință „dubla lovitură” pentru industria auto

0

Producătorii auto din Marea Britanie și Europa au avertizat că Brexit-ul fără acord ar putea pune o miză de 100 de miliarde de lire sterline în industria auto din regiune în următorii cinci ani, adăugându-se la pierderile mari deja cauzate de Covid-19. O scrisoare semnată de 23 de grupuri comerciale din Europa îndeamnă guvernul să încheie un acord, mai degrabă decât să respecte normele Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

Se spune că fără unul, va exista o creștere „catastrofală” a tarifelor.

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că „lucrează din greu” pentru a ajunge la un acord.

Industria a avut deja un succes de 90 de miliarde de lire sterline anul acesta din cauza Covid-19, a adăugat SMMT.

Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană la 31 ianuarie, dar se va bucura de comerț fără tarife până la sfârșitul anului ca parte a perioadei de tranziție.

Dar temerile cresc că ambele părți nu vor putea să încheie un acord comercial pe termen mai lung până atunci.

Asociația Europeană a Producătorilor de Automobile (ACEA), care a scris scrisoarea, a declarat că asigurarea unui acord comercial până în ianuarie este un „must” absolut pentru firmele de pe ambele părți ale Canalului.

„În caz contrar, sectorul nostru – care se îndepărtează deja de criza Covid – va fi lovit puternic de o dublă lovitură”, a declarat directorul general Eric-Mark Huitema.

„Sumbru”

Mike Hawes, șeful Societății Britanice a Producătorilor și Comercianților de Automobile (SMMT), a declarat că un acord comercial este crucial, deoarece industriile din Marea Britanie și UE erau atât de integrate.

„Aceste cifre zugrăvesc o imagine sumbră a devastării care ar urma unui Brexit fără acord”, a spus el.

„Șocul tarifelor și al altor bariere comerciale ar compune daunele deja provocate de o pandemie globală și recesiune, punând în pericol afacerile și mijloacele de trai.”

Asociațiile industriale de pe continent, inclusiv din Germania, Franța, Irlanda, Olanda, Belgia, Suedia, Danemarca, Italia, Portugalia și Europa de Est spun, de asemenea, că se tem de pierderea locurilor de muncă în propriile țări.

Sursa: News24.ro.

Citește și