Bruxelles-ul propune un pachet de asistenţă macrofinanciară în valoare de 3 miliarde de euro pentru a sprijini 10 ţări învecinate

0

Pentru a-i ajuta să limiteze impactul economic negativ al pandemiei de coronavirus,  Comisia Europeană a adoptat o propunere privind un pachet de asistenţă macrofinanciară (AMF) în valoare de 3 miliarde de euro destinat unui număr de 10 parteneri din cadrul politicii de extindere şi de vecinătate,  informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

În urma unei evaluări preliminare a nevoilor de finanţare, propunerea prevede distribuirea fondurilor AMF după cum urmează:

Republica Albania (180 de milioane de euro), Bosnia şi Herţegovina (250 de milioane de euro), Georgia (150 de milioane de euro), Regatul Haşemit al Iordaniei (200 de milioane de euro), Kosovo (100 de milioane de euro), Republica Moldova (100 de milioane de euro), Muntenegru (60 de milioane de euro), Republica Macedonia de Nord (160 de milioane de euro), Republica Tunisiană (600 de milioane de euro) şi Ucraina (1,2 miliarde de euro).

„Sprijinirea vecinilor noştri este esenţială în această perioadă de criză, ca să menţinem stabilitatea întregii regiuni. Din răspunsul global al UE la pandemia de coronavirus face parte şi necesitatea de a sprijini ţările vecine să atenueze cele mai grave efecte economice ale acesteia. Aceste „programe AMF pentru situaţii de criză” vor ajuta 10 ţări să îşi asigure stabilitatea macroeconomică şi să îşi protejeze cetăţenii şi întreprinderile în timpul crizei”, a declarat vicepreşedintele executiv pentru o economie în serviciul cetăţenilor, Valdis Dombrovskis.

„Solidaritatea europeană nu trebuie să se oprească la frontierele Uniunii noastre, deoarece, în această criză globală, învingem sau pierdem împreună. Astăzi, Comisia Europeană face un pas decisiv pentru a sprijini zece dintre vecinii noştri în lupta împotriva coronavirusului”, a adăugat comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni.

Fondurile AMF le vor fi puse la dispoziţie timp de 12 luni sub formă de împrumuturi în condiţii foarte avantajoase, pentru a ajuta aceste ţări să îşi acopere nevoile de finanţare imediate şi urgente. Împreună cu sprijinul din partea Fondului Monetar Internaţional, aceste fonduri pot contribui la consolidarea stabilităţii macroeconomice şi la crearea unui spaţiu de manevră care să permită alocarea de resurse menite să protejeze cetăţenii şi să atenueze consecinţele socioeconomice negative ale pandemiei de coronavirus. Acest instrument rămâne disponibil şi pentru alte ţări eligibile care se confruntă cu dificultăţi legate de balanţa de plăţi.

Având în vedere necesitatea urgentă a acestui sprijin, Comisia se bazează pe cooperarea colegiuitorilor pentru a asigura adoptarea rapidă a propunerii.
Propunerea Comisiei trebuie adoptată de către Parlamentul European şi Consiliul UE.

Comisia este pregătită să plătească prima tranşă, cât mai curând după adoptarea deciziei de asistenţă macrofinanciară şi semnarea unui memorandum de înţelegere cu fiecare ţară parteneră. A doua tranşă ar putea fi plătită în al patrulea trimestru al anului 2020 sau în prima jumătate a anului 2021, cu condiţia ca măsurile de politică aferente să fi fost puse în aplicare în timp util.

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și