Ce fac orașele Europei pentru a gestiona undele de căldură

0

Miercuri, centrul Londrei a cunoscut cea mai lungă întindere de temperaturi ridicate în aproape șase decenii, termometrele citind 34 de grade sau mai mult timp de șase zile consecutive.

Cei norocoși să poată pleca la țară și pe coastă pentru vacanțe se pot bucura de temperaturi puțin mai reci, dar mulți locuitori rămân acasă. Aproape trei sferturi din populația Europei trăiește acum în zone urbane, potrivit Uniunii Europene.

O mare parte din vestul Europei crește în august. Pe măsură ce influența umană asupra climatului nostru devine tot mai accentuată, undele de căldură vor deveni din ce în ce mai normale în vară, spun cercetătorii. Cum se pot adapta orașele pentru a le ușura viața rezidenților în perioade cu temperaturi foarte ridicate?

1. Plantarea copacilor

Oricine este așezat sub un copac într-o zi caldă va ști cât de mult ajută umbra să vă păstreze – și pământul – rece. Dar copacii nu oferă doar umbră și reflectă razele soarelui în sus. Ei preiau apa din sol și pierd cea mai mare parte din aer printr-un proces numit evapotranspirație. Apa de care copacul nu are nevoie iese prin găuri minuscule de pe partea inferioară a frunzelor sale și devine vapori de apă.

2. Străzi ecologice și acoperișuri

Copacii nu sunt singura formă de vegetație care pot ajuta la răcirea aerului. În spațiile mai mici, unde nu poate fi loc pentru un copac nou, unele orașe măresc creșterea plantării – sau încurajează locuitorii să facă acest lucru.

3. Crearea de spații temporare în aer liber pentru vară

Viena a înființat o rețea de „străzi frumoase” pentru a doua alergare de vară. Pe aceste străzi, în cartierele din interiorul orașului, mașinile sunt interzise să parcheze și oamenii sunt invitați să utilizeze spațiul exterior ca „sufragerie în aer liber”. Străzile sunt amenajate cu zone de relaxare, fântâni și unele au chiar mașini de stropit cu apă. Copiii se pot juca și există plante în creștere.

4. Schimbarea arhitecturii urbane pentru a adăuga mai multă apă și suprafețe reflectorizante

Pe lângă râurile, lacurile și fântânile existente în care oamenii se pot stropi pentru a se răci – și care reflectă razele soarelui – unele localități încearcă să folosească apa în moduri inovatoare pentru a ajuta la răcirea străzilor orașului.

Sursa – Glow Magazin.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata