Ce trebuie să ştii în negocierea salariului?

0

Este indicat să incepeţi conversatia de negociere, punând intrebări esenţiale pentru a intelege mai multe despre adevăratele nevoi, dorinţe, temeri, preferinţe si priorităţi ale celelaltei părţi.

În acest sens mai mult de 93% dintre salariaţi nu reusesc să pună măcat o parte dintre aceste intrebari diagnostice, in circumstanţele in care obţinerea răspunsurilor ar imbunătăţii semnificativ rezultatul negocierilor.

În cadrul interviului, dacă reuşeşti să pui intrebari de genul: „Care sunt cele mai mari prioritati ale tale acum?” , răspunsul vă va putea ajuta să intelegeti de unde vine partenerul dvs. de negociere si să puteţi să oferiti soluţii care vă vor ajuta.

Dar, inainte de a negocia, documentaţi-vă pentru a cunoaste, care este salariul brut si toate impozitele obligatorii de plata către stat.

  • Primul lucru pe care trebuie să-l faci la o negociere este să arătaţi ce puteti face

Inainte de a incepe sa vorbiti despre numere, vorbiti despre ceea ce ati facut si, mai important, despre ce puteti face. Acum aveti sansa de a parcurge realizarile, pe care le-aţi făcut pâna acum, cu managerul. Daca este posibil, imprimati o copie pentru ca managerul dvs. sa se uite in timp ce rezumati ce ati obtinut până in acest an.

Veti dori sa evidentiati in mod specific momentele in care ati depasit rolul dvs., ceea ce va constitui la marirea salariului. Apoi, fiti pregatit cu cateva ganduri despre ceea ce sunteti incantat sa continuati.

  • Apoi trebuie să vă concentaţi doar pe viitor, nu pe trecut

Atunci când negociaţi salariul pentru un nou loc de muncă, nu este neobisnuit ca firma să vă intrebe despre salariul dvs. actual. Ar devenii o situatie complicată, mai ales dacă sunteţi neplătit la locul de munca actual sau cautati să imbunătăţiţi, in mod semnificativ, dar nu este niciodată o idee bună să minţiţi.

Dar dacă, totuşi, lucrul acesta se intâmplă, dati-va salariul real curent (inclusiv beneficii, bonusuri) si apoi mutati rapid conversaţia pentru a explica numarul pe care il căutaţi, concentrandu-va pe explicarea noilor abilitati sau responsabilitati, a valorii de piata.

  • Pe tot parcursul negocierii, este important să rămâneţi pozitiv

Negocierea poate fi infricoşătoare, dar ar trebui să ţineţi intotdeauna conversatia pe o nota pozitiva. Incepe cu: „in ultimul an, am simtit ca domeniul muncii mele s-a extins destul de mult. Cred ca rolurile, responsabilitatile si contributiile mele au crescut. As dori să discut cu dvs. posibilitatile de a examina compensaţia mea”.

  • Este bine să nu folositi un interval

Nu trebuie să folosesiţi niciodată cuvântul „intre” atunci când negociezi. Cu alte cuvinte, nu acordaţi niciodată o gamă: „Caut intre 3.000 si 4.200 de lei” deoarece persoana cu care negociaţi va sarii imediat la un numar mai mic.

Trebuie să fii amabil, dar ferm

Negociezi pentru un nou loc de munca? Iata un scenariu minunat cate vă poate fi de ajutor:

„Sunt foarte incântat să lucrez aici şi ştiu că voi aduce multă valoare. Apreciez oferta la 3.200 de lei, dar mă aşteptam cu adevarat să se incadreze in gama de 4.000 de lei, bazată pe experienţa, unitatea si performanţa mea. Ne putem uita la un salariu de 3.800 de lei pentru această pozitie?”

  • Mai este un lucru foarte important, şi anume, Nu uita să asculţi

Ascultarea celeilalte părti, in timpul unei negocieri, este aproape la fel de importantă ca intrebarea si argumentul dvs. Acordand, cu adevarat, atenţie la ceea ce spune cealaltă persoană, puteţi intelege nevoile sale si le puteti incorpora in găsirea unei soluţii care vă va face fericiţi pe amândoi.

In cazul in care nu există inţelegere din parte angajatorului, nu ezitaţi să vă căutaţi un alt loc de muncă, o altă negociere.

Sursa: News24.ro.

Citește și