Abordarea președintelui Donald Trump cu privire la comerțul internațional este determinată în mare măsură de convingerea sa că Statele Unite sunt tratate pe nedrept de alte țări.
Principalele sale dovezi de sprijin sunt deficitul comercial – SUA cumpără mai mult decât vinde la nivel internațional.
El a menționat deficitul cauzat de pierderea banilor. Într-un singur tweet a scris despre pierderea a 500 miliarde de dolari (388 miliarde de lire sterline) pe an, ca urmare a comerțului nebun cu China. Nu mai mult, a promis.
Unul dintre obiectivele sale centrale a fost reducerea acestuia. În noiembrie 2017, primul său an în funcție, s-a referit la deficitul total cu toți partenerii comerciali de aproape 800 miliarde de dolari pe an ca fiind inacceptabil.
El a spus: „Vom începe să bâlbâi asta cât mai repede și cât mai repede”.
Dar nu a coborât. Cifra la care s-a referit președintele Trump era doar pentru comerț cu mărfuri. A crescut în ambii ani întregi de când a preluat funcția.
A fost de 750 miliarde de dolari în ultimul an sub președintele Barack Obama, 887 miliarde de dolari în 2018, iar creșterea a continuat.
Avem cifre pentru primele nouă luni ale acestui an, care arată că deficitul a fost mai mare, deși doar ușor, decât în aceeași perioadă din 2018. Domnul Trump se concentrează asupra deficitelor bilaterale, sugerând adesea că sunt dovezi ale acțiunilor neloiale ale celeilalte țări în cauză. Deficitul cu China este de departe cel mai mare. S-a majorat în primii doi ani ai domnului Trump, dar pentru primele nouă luni din 2019 este mai scăzut. Atât importurile cât și exporturile au scăzut, importurile cu mai mult.
Acest lucru este surprinzător, întrucât cele două țări au aplicat tarife crescute și până la foarte mari ale mărfurilor celuilalt.
Deci un succes pentru președintele Trump? Doar dacă credeți că balanțele comerciale bilaterale contează cu adevărat. Și majoritatea economiștilor cred că nu. Eliminarea unui deficit bilateral nu vă garantează reducerea deficitului general. Deficitul cu China poate fi în scădere, dar altele au crescut – Vietnam, Mexic și Taiwan, de exemplu.
Sursa: News24.ro.