Cei mai bogaţi oameni ai lumii vor să fie taxaţi mai mult

0

Luni, un grup format din 83 de milionari au făcut un apel pentru o  taxare suplimentară, „imediată” şi „cu caracter permanent”, a celor mai bogaţi oameni ai planetei, astfel încât aceştia să contribuie la relansarea de după criza generată de pandemia de coronavirus, transmite AFP.

„În timp ce Covid-19 loveşte întreaga lume, milionarii ca noi au un rol esenţial pentru a ajuta la vindecarea umanităţii”, spun semnatarii unei scrisori deschise, printre care se numără co-fondatorul mărcii de îngheţată „Ben and Jerry”, Jerry Greenfield, sau producătorul britanic, Richard Curtis.

Publicată înainte de reuniunea miniştrilor de Finanţe din G20 şi a summitul european extraordinar dedicat relansării UE, în această scrisoare, se face un apel către guverne „să crească taxele pentru oamenii ca noi. Imediat, substanţial şi în mod permanent”.

„Nu noi suntem cei care au grijă de cei bolnavi aflaţi la terapie intensivă. Nu noi suntem cei care conduc salvările care aduc bolnavii la spitale. Nu noi suntem cei care aprovizionează rafturile magazinelor sau livrează mâncare din uşă în uşă… Dar noi avem bani, mulţi bani. Bani de care este o nevoie disperată acum şi vom continua să avem nevoie în anii care vor veni, pentru a reveni din criză, al cărei impact va dura zeci de ani şi ar putea arunca o jumătate de miliard de persoane în sărăcie”, se arată în scrisoarea acestui grup, intitulat Millionaires for Humanity, şi postată pe pagina de Internet cu acelasi nume.

La nivel mondial, pandemia de coronavirus a antrenat o recesiune istorică determinând guvernele să cheltuie miliarde sub formă de ajutoare pentru gospodării şi companii lovite în plin de paralizia economică provocată de intrarea în carantină.

Produsul Intern Brut, în acest an mondial ar urma să înregistreze un recul de cel puţin 6%, şi chiar una de 7,6% în cazul unui al doilea val al pandemiei, în timp ce relansarea aşteptată pentru 2021 va fi de 5,2%, fără o revenire a coronavirusului, şi de 2,8% în cazul în care pandemia revine, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

De mai mulţi ani o serie de miliardari precum Warren Buffett şi Bill Gates cer să fie taxaţi mai mult. Anul trecut un mic grup de miliardari americani, printre care George Soros, cofondatorul Facebook, Chris Hughes, şi moştenitorii imperiilor Hyatt şi Disney, au publicat o scrisoare deschisă în care susţin ideea unui impozit pe avere.

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și