CJ a depus cerere să acceseze fonduri pentru realizarea unui centru de coordonare a situaţiilor de urgenţă
Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş a depus cererea de finanţare pentru a accesa fonduri în vederea înfiinţării unui centru de coordonare şi conducere a intervenţiilor în situaţii de urgenţă, informează un comunicat de presă al instituţiei, remis, vineri, AGERPRES.
Conform sursei, în cazul obţinerii deciziei de finanţare, CJ Maramureş, în calitate de aplicant lider, va accesa fonduri externe în valoare de 1.124.465,06 euro, trebuind să suporte o cofinanţare cu echivalentul în lei a sumei de 45.000 euro, reprezentând 5% din valoarea eligibilă a bugetului proiectului, dar şi cheltuielile neeligibile, însumând 134.465 euro.
În context, preşedintele CJ, Gabriel Zetea, a menţionat că centrul este unul de o importanţă deosebită pentru siguranţa cetăţenilor, întrucât ar sprijini autorităţile în intervenţia rapidă şi eficientă, în cazul unor situaţii de urgenţă.
„Acest proiect care îşi propune înfiinţarea unui centru integrat pentru situaţiile de urgenţă este unul dintre cele la care eu ţin cel mai mult. Dintre proiectele depuse spre finanţare de către Consiliul Judeţean Maramureş, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră ENI CBC Ungaria – Slovacia – România – Ucraina, 2014-2020, proiectul ‘COMAND – Synchronization of operational emergency situations in border region – Sincronizarea operaţională a situaţiilor de urgenţă în regiunea de graniţă’ prevede accesarea celei mai mari sume de fonduri externe nerambursabile, având în vedere că răspunde unui obiectiv strategic de importanţă majoră pentru administraţia judeţeană, şi anume, siguranţa cetăţenilor”, a arătat Gabriel Zetea.
CJ Maramureş a depus cererea de finanţare şi documentele însoţitoare aferente acestui proiect, în vederea accesării de fonduri externe nerambursabile.
Proiectul, care are ca scop implementarea unui sistem de management informaţional şi de intervenţie în situaţii de urgenţă în regiunea de graniţă, îşi propune înfiinţarea unui centru de coordonare şi conducere a intervenţiilor în situaţii de urgenţă, cu rolul de coordonare a acţiunilor asociate situaţiilor de urgenţă produse atât pe teritoriul judeţului, cât şi în regiunea transfrontalieră. Acest centru ar urma să funcţioneze neîntrerupt pe timpul manifestării şi gestionării situaţiilor de urgenţă, fiind în măsură să asigure cerinţe precum: flexibilitate, suport logistic, securitate, continuitate, interoperabilitate.
Centrul de coordonare şi conducere a intervenţiilor în situaţii de urgenţă va fi însărcinat cu restabilirea stării de normalitate, prin acţiuni de răspuns specifice, demarate la nivel strategic, tactic şi operaţional, se mai arată în comunicat.
Sursa: News24.ro.