Comerțul chinez crește pe măsură ce alții se luptă pe fondul pandemiei

0

China a înregistrat o creștere puternică a comerțului, în timp ce alte economii majore încă se luptă cu impactul coronavirusului.

Exporturile din septembrie au crescut cu 9,9%, în timp ce importurile au crescut cu 13,2%, arată datele oficiale.

Graba importurilor a redus excedentul comercial de obicei al cărnii din Chinei – suma cu care exporturile depășesc importurile – la 37 miliarde dolari, de la 59 miliarde dolari în luna august.

Se așteaptă ca majoritatea celorlalte economii mari să sufere contracții mari, deoarece blocajele și frica publicului vor reduce cheltuielile.

Dar datele sugerează o recuperare rapidă în China de la o reducere inițială a comenzilor de peste mări provocate de pandemie.

China a fost prima țară afectată de focarul de coronavirus, raportând primele cazuri la sfârșitul anului trecut.

A doua cea mai mare economie a lumii a înregistrat o scădere accentuată în primele trei luni ale anului 2020 pe fondul unor măsuri stricte de blocare, înainte de a reveni în iulie.

Analiștii spun că redresarea comerțului de atunci a fost determinată de creșterea cererii internaționale de electronice pentru uz casnic, dispozitive medicale și textile, inclusiv echipamente de protecție personală.

Cu toate acestea, ei avertizează că unele dintre aceste cereri ar putea începe să scadă.

În anul acesta până la sfârșitul lunii septembrie, importurile și exporturile combinate ale Chinei cu alte țări au ajuns la 23,12 trilioane de yuani (3,4 miliarde de dolari, 2,6 miliarde de lire sterline), în creștere cu 0,7% și inversând lovitura pe care a avut-o țara în primele zile ale pandemiei de coronavirus.

În august, s-a dovedit că economia japoneză s-a micșorat la cel mai rapid ritm înregistrat, parțial din cauza scăderii exporturilor.

Economia SUA a înregistrat cea mai rapidă contracție din ultimele decenii în iulie.

Între timp, Fondul Monetar Internațional (FMI) prognozează o recesiune ceva mai puțin severă decât a prezis în iunie pentru economia globală.

Dar FMI spune în perspectivele sale economice mondiale că economia globală este încă în recesiune profundă și riscul unui rezultat mai grav decât în ​​noua sa prognoză este „considerabil”.

Contracția economică globală prezisă este mai moderată decât FMI a prevăzut acum patru luni, la 4,4%.

Aceasta este urmată de o revenire de 5,2% anul viitor, care este mai mică decât predicția anterioară.

Downgrade-ul mondial de anul viitor este mai mic decât actualizarea din acest an. Evaluarea ușor mai puțin sumbră reflectă recesiunile din mai multe economii mari dezvoltate în trimestrul aprilie-iunie al anului, care nu au fost la fel de severe pe cât se aștepta FMI.

Revenirea la creștere în China, unde pandemia a ajuns prima oară, a fost mai puternică decât se aștepta. Cel mai mare partener comercial al Chinei este Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est, care include Malaezia și Singapore.

Următorii săi clienți mari au fost Uniunea Europeană și SUA, a declarat Administrația Generală a Vămilor din China.

Citeste continuarea Comerțul chinez crește pe măsură ce alții se luptă pe fondul pandemiei

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata