Comerțul mondial revine încet, perspectivele sunt incerte, susține raportul ONU

0

Valoarea comerțului mondial va scădea cu 7% până la 9% în 2020 față de anul precedent, în ciuda semnelor unei reveniri fragile conduse de China în al treilea trimestru, a declarat miercuri un raport al Națiunilor Unite.

Nici o regiune nu a fost scutită de o scădere estimată de 19% de la an la an în comerțul mondial în al doilea trimestru, deoarece pandemia COVID-19 a perturbat economiile, a declarat Conferința ONU pentru comerț și dezvoltare (UNCTAD).

Comerțul global și-a revenit oarecum în al treilea trimestru, când a fost estimat cu aproximativ 4,5% mai puțin decât în ​​aceeași perioadă de acum un an, a declarat agenția în ultima sa actualizare.

„Comerțul cu echipamente de birou la domiciliu și consumabile medicale a crescut în trimestrul III, în timp ce s-a redus în continuare în sectoarele auto și energetic”, a spus UNCTAD.

Creșterea în sectorul textil a fost, de asemenea, puternică.

Previziunile sale preliminare au ridicat creșterea de la an la an pentru trimestrul IV 2020 cu 3% mai puțin, însă raportul a afirmat că incertitudinile persistă din cauza modului în care va evolua pandemia.

În cazul în care pandemia va reapărea în următoarele luni, acest lucru ar putea duce la deteriorarea mediului pentru factorii de decizie și la creșterea bruscă a politicilor restrictive comerciale, a spus acesta.

Exporturile Chinei au revenit puternic în al treilea trimestru, după ce au scăzut în primele luni ale pandemiei și au înregistrat rate de creștere de aproape 10% de la un an la altul, a spus UNCTAD.

„În general, nivelul exporturilor chineze pentru primele nouă luni ale anului 2020 a fost comparabil cu cel din 2019 în aceeași perioadă”, a spus acesta.

Cererea chineză pentru produse importate și-a revenit după o scădere în T2 2020, spre deosebire de alte economii majore, a spus acesta.

La începutul acestei luni, Organizația Mondială a Comerțului (OMC) și-a actualizat prognoza pentru comerțul cu mărfuri datorită îmbunătățirilor din iunie și a prezis o scădere de 9,2% pentru 2020.

Dar a înregistrat o revenire mai redusă în 2021, cu blocaje suplimentare de la un al doilea val de infecții cu COVID-19 care prezintă riscuri clare.

Citeste continuarea Comerțul mondial revine încet, perspectivele sunt incerte, susține raportul ONU

Citește și