Coronavirus: Japonia suferă cea mai mare scădere economică din palmares

0

Economia japoneză s-a micșorat la cel mai rapid ritm înregistrat, în timp ce combate pandemia coronavirusului.

A treia cea mai mare economie din lume a înregistrat o scădere a produsului intern brut cu 7,8% în aprilie-iunie față de trimestrul precedent, sau 27,8% pe o bază anuală.

Japonia se lupta deja cu o creștere economică scăzută înainte de criză.

Cifrele lansate luni sunt o amintire accentuată a impactului financiar sever cu care se confruntă țările din întreaga lume.

Japonia a intrat în recesiune la începutul acestui an după două trimestre succesive de contracție economică.

Ultimele sale date pentru trimestrul aprilie-iunie a fost cea mai mare scădere, deoarece cifrele comparabile au devenit disponibile în 1980 și au fost puțin mai mari decât se așteptaseră analiștii.

Unul dintre principalii factori din spatele crizei a fost o scădere severă a consumului intern, care reprezintă mai mult de jumătate din economia Japoniei.

De asemenea, exporturile au scăzut brusc, deoarece comerțul global este lovit de pandemie.

Cele mai recente date sunt al treilea trimestru succesiv de scăderi ale economiei japoneze, reprezentând cea mai slabă performanță din 1955.

Declinul exercită o presiune suplimentară asupra economiei japoneze care se lupta deja cu efectele creșterii impozitului pe vânzări până la 10% anul trecut, împreună cu tifonul Hagibis.

Japonia este cea mai recentă dintr-un șir de economii asiatice care a raportat date ale PIB-ului trimestrial scăzute drastic.

Asta nu ar trebui să fie o surpriză: nimeni nu a scăpat ușor de pandemie și, chiar dacă nu au fost puse în aplicare blocaje stricte, oamenii au rămas în general în interior și nu au cheltuit bani.

Acest lucru are un efect negativ asupra veniturilor corporative, deoarece consumatorii cumpără mai puțin și astfel companiile câștigă mai puțin.

Este un ciclu vicios care, la rândul său, duce la o lipsă de încredere cu privire la perspectivele de angajare – ceea ce înseamnă că există și nervozitate în ceea ce privește perspectivele de angajare.

Toate acestea apar în zilele noastre.

Totuși, acum este momentul să privim spre viitor și spre posibilitatea unei recuperări.

Japonia este probabil să se descurce mai bine decât alte economii, conform unor analiști.

Capital Economics spune că, chiar dacă a treia cea mai mare economie din lume se află în mijlocul unui al doilea val de infecții, sistemele sale de asistență medicală nu sunt copleșite, iar cazurile noi au început să scadă.

Casa de cercetare spune că se așteaptă să recupereze PIB-ul trimestrului înapoi – și să continue până anul viitor.

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și