Cum să înveți să meditezi

0

Meditația reprezintă o practică încă din perioada antică ce conferă acea stare de liniște, care se concentrează pe dezvoltarea conștientizării, atenției și compasiunii. În urma mai multor studii și cercetări din ultimii ani, s-a demonstrat faptul că meditația poate să reducă stresul și anxietatea, poate să faciliteze concentrarea și crește acea stare de liniște, relaxare și calm.

Care sunt cei patru pași ai meditației

Sunt foarte multe tipuri și tehnici de meditație, o sarcină destul de grea pentru un începător. Dacă nu ai mai meditat până acum și chiar dacă ai mai făcut-o, este indicat să începi cu câteva exerciții de concentrare, adică meditația de tip „mindfulness”. Aceasta se bazează pe concentrarea atenției asupra unui singur lucru pe toată durata sesiunii de meditație. Acel lucru despre care vorbim poate fi respirația, o vizualizare, o parte a corpului sau un obiect exterior. Cel mai frecvent se utilizează respirația.

Uite care sunt cei patru pași pe care trebuie să îi parcurgi pentru această practică:

  1. Alege un loc liniștit și izolat din casă, unde să nu poți fi deranjată de alți membri ai familiei sau de anumite zgomote. Pune-ți telefonul pe modul silențios și oprește televizorul, aparate electronice sau orice alte obiecte sau surse de deranj. Poți să pui, încet, o muzică ambientală specială pentru meditație. Poți găsi o sumedenie pe YouTube.
  2. Așează-te comod. Poți sta pe podea, cu picioarele încrucișate, pe scaun sau poți sta pe o pernă. Menține spatele drept, însă relaxat și mâinile în poală. Verifică-ți mental fiecare parte a corpului, și odată ce faci asta, relaxează-ți trupul.
  3. Închide puțin ochii, fără a-i strânge. Respiră obișnuit, pe nas, și, înainte să începi, oferă meditația pentru un anume scop: ori pentru o problemă de sănătate, pentru un somn mai bun și mai calitativ, pentru mai multă calmitate, pentru a scăpa de anxietate, pentru a avea o relație mai bună cu familia, etc. Cu cât ești mai precisă în această direcție, cu atât mai bine.
  4. Concentrează-te doar pe respirație. Ascultă-ți aerul care intră în plămâni, prin nări și cum este expirat. Nu lăsa gândurile rele să te năpădească. Lasă-le să se ducă și refă-ți concentrația asupra respirației. Dacă nu te poți concentra, încearcă să numeri până la cinci în timp ce inspiri și tot până la cinci în timp ce expiri aerul.

Sursa – Glow Magazin.

Citește și