Dezvoltarea durabilă reală a României

0

Dezvoltarea durabilă reală a României depinde de educarea decidenţilor politici şi implicarea societăţii civile în tranziţia la economia ecologică şi circulară, este concluzia experţilor care au participat la simpozionul naţional „Mijloacele de trecere la Dezvoltarea Durabilă”, organizat, recent, la Bucureşti.

Potrivit unui comunicat de presă al Eurolink – Casa Europei, transmis, joi, AGERPRES, iniţiatorii Apelului Civic pentru Dezvoltare Durabilă, parafat cu ocazia simpozionului, au elaborat un prim set de măsuri concrete ce ar trebui să fie luate în acest domeniu.

O primă abordare se referă la crearea şi implementarea Programului de Educaţie Naţională pentru Dezvoltare Durabilă, la toate nivelurile de competenţă şi responsabilitate implicate de complexitatea reformei în curs.

De asemenea, se doreşte înfiinţarea unor organisme consultative privind implementarea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă, inclusiv continuarea procesului prin elaborarea Planului de Acţiune Strategică, precum şi urgenta legiferare a blocării procesului defrişărilor din cadrul fondului forestier.

Un alt punct important menţionat de specialişti este adoptarea Programului Naţional de Reconstrucţie Ecologică, atât a fondului forestier, cât şi a terenurilor agricole degradate şi a „diasporei verzi”, la care se adăugă formularea şi aplicarea de măsuri urgente prin Planul de Acţiune Strategică privind tranziţia la Economia Ecologică în România.

Miercuri, 11 decembrie, a avut loc la Bucureşti simpozionul naţional „Mijloacele de trecere la Dezvoltarea Durabilă”, eveniment în cadrul căruia s-a lansat şi semnat Apelul Civic pentru Dezvoltare Durabilă.

Evenimentul a fost organizat la sediul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică şi Protecţia Mediului (AEEPM), în parteneriat cu Catedra Internaţională Onorifică „Jean Bart” în sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (CIO-SUERD).

La finalul simpozionului, Fundaţia „Acţiunea Ecologică Română” (AER), care a aniversat 30 de ani de la înfiinţare, a acordat unor instituţii şi personalităţi Plachete Aniversare şi Diplome de Excelenţă pentru contribuţia deosebită adusă unor procese ale dezvoltării durabile în România.

Sursa: News24.ro.

Citește și