Energie electrica de la panourile solare

0

Energia electrică este o parte integrantă a vieţii noastre, ne bazăm pe ea pentru buna funcţionare a societăţii – orice clădire, oraş şi ţară fiind dependentă de aceasta. Pentru a ne pregătii în avans în faţa acestor situaţii trebuie să avem în vedere scenarii care ne pot afecta buna funcţionare a vieţii de zi cu zi şi să creăm un plan de prevenţie.

Omenirea de multe ori este pusă la încercare şi situaţiile de criză ne pot lăsa paralizaţi. Ritmul vieţii fiind schimbat într-un mod abrupt. În astfel de situaţii, pe lângă nevoile de bază cum este mâncarea sau apa potabilă, energia electrică este una dintre necesităţile vitale pentru a stopa impactul dezastrelor naturale sau a situaţilor de criză.

Modalitatea prin care ne putem asigura că atât casa cât şi societatea în care trăim îşi continuă buna funcţionare din punctul de vedere al alimentării cu energie electrică, este captarea şi distribuirea energiei solare. Tehnologia ne ajută din acest punct de vedere, panouri fotovoltaice venind în ajutorul nostru prin simplul fapt că folosesc energia veşnic regenerabilă a soarelui.

Cum ne putem pregătii pentru aceste situaţii neprevăzute?

În primul rând în mod individual, și anume orice familie poate să îşi pregătească locuinţa pentru astfel de situaţii prin instalarea unui sistem fotovoltaic care să îi asigure alimentarea cu energie electrică. Dacă gândim preventiv şi ecologic bunăstarea familiei noastre este menţinută prin simplul fapt că se consumă energie electrică independentă. Acest pas de îmbunătăţire a oricărei locuinţe este la fel de necesar ca şi izolarea termică a acesteia.

Dar, putem gândi si la scară mai largă unde putem implementa acelaşi sistem de panouri fotovoltaice în designul urban al fiecărui oraş. Astfel iluminatul stradal, primăria sau spitalele sunt alimentate din parcul de panouri fotovoltaice al localităţii. Implementarea acestui sistem va asigura buna funcţionarea a societăţii civile indiferent de situaţie, iar pe lângă acţiunea de prevenţie va avea şi efectul de scădere a taxele şi impozitele pe cap de locuitor. Dacă taxele sunt mai mici automat calitatea vieţii a comunităţii creşte, societatea devenind una mai prosperă.

Cum putem implementarea acest sistem de panouri fotovoltaice?

În ceea ce priveşte panourile fotovoltaice, avem trei opţiuni

-Sistem fotovoltaic on-grid –  este funcţional doar prin racordare la reţeaua electrică

-Sistem fotovoltaic off-grid – este funcţional pe bază de acumulatori

-Sistem fotovoltaic hybrid – este funcţional atât prin racordare la reţea cât şi pe acumulatori.

Fiecare proiect are parametrii şi variabile unice iar în urma calculului acestora ne putem da seama de capacitatea de producţie a sistemului fotovoltaic. Sistemul ideal este cel off-grid deoarece locuinţa sau localitatea care funcţionează pe acest sistem au independenţă garantată din punct de vedere energetic.

Totuşi sistemul fotovoltaic hibrid are ca avantaj adaptabilitatea prin care comută automat de pe reţeaua electrică pe acumulatori.

Sursa: News24.ro.

Citește și