Extindeți schema „sau riscați un al doilea val de reduceri de locuri de muncă”

0

Marea Britanie riscă un al doilea val de scăderi ale locurilor de muncă și o redresare economică mai lentă, dacă nu își extinde schema de progrese, au avertizat grupuri de afaceri importante.

Corpul producătorului Make UK a declarat că schema de păstrare a locurilor de muncă ar trebui să dureze dincolo de octombrie pentru sectoarele puternic afectate care deja reduc posturile.

Între timp, CBI a spus că este necesară o înlocuire pentru a evita o „margine de stâncă”.

Prim-ministrul a refuzat să extindă schema, spunând că ar menține oamenii doar „în animație suspendată”.

Conform schemei Coronavirus Job Retention Scheme, lucrătorii plecați în concediu au primit 80% din salariu, până la maximum 2.500 GBP pe lună.

La început, toate acestea erau plătite de guvern, dar firmele trebuiau să contribuie și la salarii.

Aproape 10 milioane au beneficiat, dar programul se va încheia la 31 octombrie, provocând avertismente că ar putea urma un val de reduceri.

Într-un sondaj efectuat pe mai mult de 200 de firme producătoare, Make UK a declarat că peste 60% doresc ca schema să fie extinsă pentru industrii strategice precum industria aerospațială și producția de mașini. Un alt trimestru a spus că ar trebui continuat în cazul în care vor exista blocaje suplimentare sau un al doilea val de infecții.

Make UK a menționat că Germania, Belgia, Australia și Franța au decis cu toții să extindă sau să lanseze noi scheme de sprijin salarial până anul viitor.

„Protejarea abilităților cheie ar trebui să fie o prioritate strategică la nivel național, deoarece aceasta va fi primul element constitutiv pentru punerea în funcțiune a economiei”, a declarat Stephen Phipson, director executiv al Make UK.

„Punctul de plecare pentru aceasta ar trebui să fie o extindere a schemei de păstrare a locurilor de muncă la acele sectoare care nu sunt doar cele mai importante ale noastre, dar care au fost cele mai afectate.

„Nerespectarea acestui lucru ne va lăsa în afara pasului cu principalii noștri concurenți și va risca pierderea abilităților cheie atunci când ne vom permite cel mai puțin să facem acest lucru.”

Sursa: News24.ro.

Citește și