Finanţare nerambursabilă pentru peste 200 de microîntreprinderi

0

Pentru a crea sau menţine mai mult de 2.000 de locuri de muncă, investind în retehnologizare, peste 200 de microîntreprinderi din Regiunea Centru vor obţine finanţare nerambursabilă,  extinderea spaţiului de lucru şi achiziţia de noi echipamente sau linii de producţie, potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES, de Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru.

“În cel mai scurt timp de la închiderea depunerii de proiecte pentru finanţarea microîntreprinderilor, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru începe contractarea cererilor depuse de mediul privat din Regiunea Centru. Un număr de 516 microîntreprinderi au proiecte eligibile, aflate în plin proces de evaluare pentru a obţine fonduri nerambursabile REGIO. Dintre acestea, aproape 100 de firme mici vor putea să-şi dezvolte afacerile în mai puţin de două luni, ca urmare a definitivării procesului de contractare, şi încă mai mult de 100 vor primi resurse pentru a se dezvolta în această vară. În total, microîntreprinderile finanţate vor crea sau menţine peste 2.000 locuri de muncă, investind în retehnologizare, extinderea spaţiului de lucru şi achiziţia de noi echipamente sau linii de producţie”, menţionează ADR Centru.

Prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, la nivelul Regiunii Centru, sunt disponibile aproximativ 500 milioane de lei, alocate prin Prioritatea de Investiţii 2.1, iar pe un prim apel de proiecte au fost deja finanţate 249 de firme, dintre care aproape jumătate şi-au finalizat proiectele.

“Pentru microîntreprinderile din Regiunea Centru, aceste două luni de stare de urgenţă au trecut cu foarte multe griji, atât pentru viitorul lor, cât şi pentru cel al angajaţilor lor. (…). Pe parcursul celor două luni însă, echipa ADR Centru a muncit fără pauză, pentru a finaliza evaluarea celor mai mult de 600 de cereri depuse spre finanţare nerambursabilă. Astfel că, pentru primele 100 de microîntreprinderi din Regiunea Centru, care au obţinut cel mai mare punctaj în evaluarea proiectelor, am şi prezentat primele veşti bune, respectiv le-am confirmat sprijinul pe care-l vom acorda prin fondurile nerambursabile REGIO”, a declarat, potrivit comunicatului, directorul general al ADR Centru, Simion Creţu.

Acesta a adăugat că microîntreprinderile sunt vitale pentru orice economie, fiindcă, deşi au până la nouă angajaţi, reprezintă reţeaua de bază a economiei.

“Noile proiecte pe care le vom semna se adaugă celor 249 care au fost contractate în urmă cu doi ani şi care au atras deja în economie peste 35 milioane euro. Peste 70% din acestea din urmă şi-au finalizat proiectele, iar celelalte le vor finaliza în cel mult 2-3 luni. Este îmbucurător faptul că multe din firmele care au absorbit eficient fonduri europene în perioada 2007-2015 au fost printre cele care au pregătit noi cereri de finanţare şi au devenit acum mai performante”, a mai spus directorul general al ADR Centru.

Tina Rezmuves, reprezentanta unei firme care va semna în curând un contract de finanţare REGIO 2014-2020 a afirmat pentru microîntreprinderea sa,  potrivit comunicatului, că, pentru ea, finanţarea nerambursabilă pe care o va primi este “vitală”.

“Abia aştept să reiau activitatea la capacitate 100%. Ştiu că se spune că e birocraţie mare, că nu e uşor, că sunt reguli multe, dar aş pune şi eu o întrebare: Cine ar da unei firme 200.000 euro, bani pe care nu trebuie să-i mai dai înapoi, fără să ceară reguli stricte şi fără un morman de acte? Tot eu răspund: nu există nimeni”, a declarat Tina Rezmuves.

Sorin Tache, reprezentantul unei microîntreprinderi din Alba Iulia care va beneficia de finanţare nerambursabilă, a spus că a mai încercat să obţină fonduri europene, dar nu a găsit resursele proprii pentru cofinanţare.

“De această dată, beneficiind de întreaga deschidere din partea ADR Centru, cu sprijinul consultantului care mă va ajuta pe parcursul implementării, vom face dosarele necesare şi vom respecta ce ne-am propus să facem în proiect”, a menţionat el.

Prin Programul Operaţional Regional, mediul de afaceri din judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu obţine mai mult de 1,6 miliarde de lei, deoarece pentru dezvoltarea IMM prin Prioritatea de Investiţii 2.2 s-au semnat 139 de contracte, care au atras peste 419 milioane de lei, iar până în vară se va lansa un nou apel de proiecte pe Prioritatea 2.2 pentru IMM, prin care alte 22 milioane de euro se vor putea accesa de mediul privat din regiune.

Toate firmele sprijinite şi structurile de afaceri dezvoltate de diferite organizaţii vor menţine peste 4.000 de locuri de muncă şi vor crea cu încă 10% mai multe noi.

Deschis depunerii de proiecte în perioada iulie-noiembrie 2019, pe cel de-al doilea apel al Priorităţii de Investiţii 2.1 a POR 2014-2020 au fost depuse spre finanţare 618 cereri de finanţare de către microîntreprinderile din Regiunea Centru. Cererile depuse solicitau spre finanţare nerambursabilă suma de 468 milioane de lei, iar bugetul disponibil pentru finanţare nerambursabilă a fost stabilit la valoarea de 163 milioane de lei.

Un număr de 516 proiecte au trecut de etapele de evaluare şi selecţie şi au întrunit criteriile de eligibilitate specificate în Ghidul solicitantului, având posibilitatea să intre la contractare în ordine, în funcţie de punctajul obţinut. Peste 2.700 de noi locuri de muncă se vor înfiinţa la finalizarea acestor contracte de finanţare, care se vor adăuga celorlalte peste 2.000 locuri de muncă ce sunt create de cele 249 de microîntreprinderi ce au primit finanţare la primul apel lansat, mai precizează reprezentanţii ADR Centru.

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și