In 2019, România s-a situat pe primul loc în UE la suprafaţa cultivată şi la producţia de porumb boabe şi floarea soarelui

0

In rândul statelor membre ale Uniunii Europene, România s-a situat în 2019 pe primul loc în ceea ce priveşte suprafaţa cultivată şi producţia realizată de porumb boabe şi floarea soarelui, a anunţat marţi Institutului Naţional de Statistică.

După Franţa, Germania şi Polonia, la grâu, România s-a situat pe locul patru, atât la suprafaţa cultivată, cât şi la producţia realizată. La cartofi s-a situat pe locul patru la suprafaţa cultivată, după Polonia, Germania, Franţa şi pe locul şapte la producţia realizată, după Germania, Franţa, Polonia, Olanda, Regatul Unit şi Belgia.

Suprafaţa cultivată în 2019, comparativ cu anul precedent, a crescut la cereale pentru boabe, plante uleioase, cartofi şi a scăzut la leguminoase pentru boabe şi legume, conform datelor INS.

Producţia agricolă vegetală a crescut în anul 2019, comparativ cu 2018, la leguminoase pentru boabe şi a scăzut la cereale pentru boabe, plante uleioase, cartofi şi legume.

Producţia de cereale a scăzut în principal din cauza reducerii cu 9,2% a producţiei la porumb boabe.  Suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe a crescut cu 3,3%, în timp ce producţia a scăzut cu 6,5%, faţă de anul precedent, în principal din cauza reducerii randamentelor la hectar (producţia medie la hectar). Suprafaţa cultivată cu porumb boabe în anul 2019 reprezintă 47,9% din cea cultivată cu cereale pentru boabe, iar suprafaţa cultivată cu grâu 38,8%.

Dar la leguminoase pentru boabe, producţia a urcat cu 27,7%, ca urmare a creşterii randamentului la hectar, faţă de anul precedent.
Producţia la plante uleioase a scăzut cu 9,0%, deşi suprafaţa cultivată a crescut cu +3,4%. Creşteri ale producţiei s-au înregistrat la floarea soarelui (+12,6%), iar scăderi la rapiţă (-47,1%) şi soia boabe (-20,6%).

Suprafaţa cultivată cu cartofi a urcat cu 0,6%, iar producţia a scăzut cu 10,2%, faţă de anul precedent. Producţia de legume a scăzut cu 7,9%, ca urmare atât a scăderii suprafeţei cultivate, cât şi a randamentului la hectar, faţă de anul precedent.

In anul 2019, producţia de struguri a scăzut cu 15%, ca urmare a scăderii randamentului la hectar cu 15,5%, faţă de anul precedent, se arata in datele INS.

Iar producţia de fructe din livezi s-a redus cu 10,7%, din cauza scăderii randamentului la hectar, faţă de anul precedent.

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și