Ca urmare a crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), economia italiană ar putea înregistra anul acesta un declin cuprins între 9,2% şi 13,1%, iar redresarea va fi modestă anul viitor, a estimat Banca Centrală a Italiei, transmit Reuters şi Bloomberg.
Scenariul de bază al Băncii Italiei prevede că epidemia va fi ţinută sub control şi măsurile de izolare vor fi ridicate gradual. Iar un alt scenariul mai pesimist indică noi valuri ale epidemiei, urmate de restricţii care vor afeca economia.
Tocmai in 2021, a treia economie a zonei euro ar urma să înregistreze un avans de 4,8%.
„Evoluţia din acest an este rezultatul scăderii turismului internaţional, precum şi al declinului cererii externe şi interne”, se arată în raportul Băncii Italiei.
Analiştii se aşteaptă la un declin al PIB-ului Italiei de aproximativ 10,3% în acest an.
Guvernul de la Roma a adoptat două pachete de stimulare, din martie, în valoare totală de 75 de miliarde de euro, destinate să ţină companiile şi economia pe linia de plutire, precum şi să limiteze creşterea ratei şomajului. Măsurile de sprijinire a cererii interne vor limita declinul economiei, apreciază Banca Italiei.
Institutul Naţional de Statistică (Istat) a anuntat recent ca PIB-ul Italiei s-a contractat cu 5,3% în primul trimestru din 2020, comparativ cu precedentele trei luni. Este cel mai semnificativ declin trimestrial de la publicarea acestor date, în 1995. Pentru trimestrul doi este aşteptat un recul de 10,5%.
Rata şomajului ar urma să se situeze la 10,6% în 2020, previzionează Banca Italiei.
Aproximativ 274.000 de italieni şi-au pierdut, numai în aprilie locurile de muncă, dar rata şomajului a scăzut la 6,3%, cel mai redus nivel din mai mult de 12 ani, deoarece oamenii nu şi-au mai căutat slujbe din cauza situaţiei provocate de pandemie, conform datelor Istat.
Sursa: Financiarul.ro.