În China, temerile financiare ale „Draperiei de Fier” cresc, pe fondul tensiunilor din SUA

0

O escaladare accentuată a tensiunilor cu Statele Unite a stârnit frici în China cu un război financiar din ce în ce mai profund, care ar putea duce la închiderea sistemului global al dolarului – o perspectivă devastatoare considerată cândva înfăptuită, dar acum nu este imposibilă.

Oficialii și economiștii chinezi au fost neobișnuit de prezenți în ultimele luni în discuția scenariilor din cele mai grave cazuri în care China este blocată din decontările dolarului, sau Washingtonul îngheață sau confiscă o parte din titlurile uriașe ale datoriei din China.

Aceste îngrijorări i-au galvanizat pe unii la Beijing pentru a reînvia apelurile pentru a spori gradul global al yuanului, deoarece pare să scadă încrederea pe fondul ecologic.

Unii economiști chiar au în gând ideea de a stabili exporturile de vaccinuri COVID-19 fabricate din China în yuani și caută să ocolească decontarea dolarului cu o versiune digitală a monedei. „Internaționalizarea yuană a fost un lucru bun. Acum devine un element obligatoriu ”, a declarat Shuang Ding, șeful cercetărilor economice din China Mare la Standard Chartered și fost economist la People’s Bank of China (PBOC). Amenințarea „decuplarea” financiară din Sino-SUA devine „clară și prezentă”, a spus Ding.

Deși o separare completă dintre cele două mari economii ale lumii este puțin probabilă, administrația Trump a făcut eforturi pentru o decuplare parțială în domenii cheie legate de comerț, tehnologie și activități financiare.

Washingtonul a dezlănțuit o serie de acțiuni de penalizare a Chinei, inclusiv propuneri de interzicere a listărilor companiilor chineze care nu îndeplinesc standardele contabile din SUA și interzicerea aplicațiilor TikTok și WeChat deținute de chinezi. O tensiune suplimentară este de așteptat în alegerile americane din 3 noiembrie. „Un război financiar larg a început deja … cele mai letale tactici nu au fost încă folosite”, a declarat Reuters Yu Yongding, un economist al Academiei Chineze de Științe Sociale, susținut de stat, care a consiliat anterior PBOC. Yu a spus că sancțiunea finală va implica confiscarea de către SUA a bunurilor americane din China – Beijing deține peste 1 trilion de yuani în datoria guvernamentală a Statelor Unite – ceea ce ar fi dificil de pus în aplicare și o rană auto-cauzată pentru Washington.

Dar numind liderii americani „extremiști”, Yu a spus că decuplarea nu este imposibilă, așa că China ar trebui să pregătească.

MIZE MARI

Miza este mare. Orice acțiune a Washingtonului de a reduce China din sistemul dolar sau de represalii de la Beijing pentru a vinde o mare parte din datoria americană ar putea prăbuși piețele financiare și ar putea răni economia globală, au spus analiștii.

Fang Xinghai, un autor principal de reglementare a valorilor mobiliare, a declarat că, China este vulnerabilă la sancțiunile din SUA și ar trebui să facă pregătiri „timpurii” și „reale”.

„Astfel de lucruri s-au întâmplat deja multor afaceri și instituții financiare rusești”, a declarat Fang la un forum din iunie organizat de presa chineză Caixin.

De asemenea, Guan Tao, fost director al departamentului de plăți internaționale al Administrației de Stat a Schimii Externe din China și acum economist șef la BOC International (China), a declarat că Beijingul ar trebui să fie pregătit pentru decuplare.

„Trebuie să ne pregătim mental ca Statele Unite să poată expulza China din sistemul de decontare a dolarului”, a declarat el pentru Reuters.

Într-un raport pe care l-a co-redactat luna trecută, Guan a solicitat o utilizare sporită a sistemului de decontare a yuanilor din China, Sistemul de plăți interbancare transfrontalier, în comerțul global.

Majoritatea tranzacțiilor transfrontaliere din China sunt decontate în dolari prin intermediul sistemului SWIFT, care unii spun că îl lasă vulnerabil.

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și