In Oradea populaţia se racordează în trend ascendent la reţeaua de termoficare

0

Oradea este singurul oraş din România în care populaţia se racordează în trend ascendent, în ultimii cinci ani, la reţeaua de termoficare a municipiului, a declarat vineri, pentru AGERPRES, directorul comercial al SC Termoficare SA, Dan Creţu.

„În anul 2014, aveam 62.500 de apartamente racordate la reţeaua de termoficare, iar acum avem aproape 69.000. Pentru noi înseamnă creşterea vânzărilor şi scăderea pierderilor, iar pentru populaţie înseamnă o încredere sporită faţă de serviciile noastre. Suntem singura societate din România care, în ultimii cinci ani, nu numai că nu am pierdut consumatori, ci, dimpotrivă, am câştigat noi consumatori, ne creştem anual numărul de consumatori cu circa 10%. Este singurul oraş din România unde se întâmplă acest lucru”, a precizat Dan Creţu.

Potrivit acestuia, motivele sunt două: în primul rând, sprijinul primăriei şi al societăţii de termoficare pentru noile zone imobiliare, în sensul că li se asigură extinderea racordului termic şi furnizarea modulelor termice, precum şi instituirea zonelor unitare de încălzire, unde zonele dezvoltării industriale sunt „oarecum obligate să acceseze sistemul centralizat”, ca şi în cartierele noi, de tip condominiu.

Aproape 78% din populaţia oraşului este racordată la reţeaua de termoficare, respectiv 150.000 de locuitori, 3.200 de case, 69.000 de apartamente, 238 de instituţii publice şi private.

În momentul de faţă sunt reabilitate în jur de 40 puncte termice din cele 146 din administrare. Până în anul 2022, când se termină POIM, etapa a treia de reabilitare, toate punctele termice din municipiu vor fi reabilitate. În ceea ce priveşte reţele primare, acestea sunt reabilitate în proporţie de 60%, urmând ca, până în 2022, să fie modernizate 98-99%.

Conducerea SC Termoficare SA Oradea a prezentat vineri, într-o conferinţă de presă, investiţiile realizate în anul 2019, proiectele pentru anul 2020, dar şi activităţile sociale derulate în anul precedent.

Cel mai mare proiect derulat anul trecut a avut o valoare de 19,9 milioane de lei, prin Programul „Termoficare 2006-2020 Căldură şi confort”, fiind modernizate şase puncte termice şi reabilitate reţele secundare pentru trei puncte termice. Alte 13 proiecte realizate au însemnat investiţii de şase milioane de lei.

În anul 2020, va demara un amplu proiect în valoare de 26 milioane de euro, prin POIM, pentru modernizarea a 24 de km de reţea primară, 1,3 km de reţea secundară, instalaţii interioare pentru 42 de puncte termice şi instalarea de mini-puncte termice prin dezafectarea a cinci puncte termice. Lucrările ar putea începe anul acesta, termen de finalizare fiind anul 2022. De asemenea, va începe proiectul pentru construcţia unităţii de producţie în cogenerare de înaltă eficienţă, ce va înlocui Blocul 1 existent, în valoare de 6,3 milioane de euro, prin Programul guvernamental „Termoficare 2019-2027”.

Societatea de termoficare a oraşului s-a implicat şi în anul 2019 în viaţa socială, prin plantări de arbori în oraş (peste 100), amenajarea unui loc de joacă pentru copii la o creşă, reabilitarea şi amenajarea spaţiului verde din faţa Sălii Sporturilor, achiziţionarea unei staţii de încărcare electrică şi achiziţionarea unu ecograf neurochirurgical. Proiectele sociale au avut o valoare totală de 641.000 de lei.

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și