În România a scăzut preţul benzinei in medie cu14%

0

În analiza de specialitate, realizată în 42 de state europene, se arată că in România,  preţul benzinei, în prima jumătate a acestui an, în medie, cu 14%, ceea ce plasează ţara noastră pe locul 3 în topul celor mai mari scăderi din Europa, arată o analiză a  Picodi.com.

Cele mai mari scăderi de preţ s-au înregistrat în Bosnia şi Herţegovina (-17,8%) şi Ucraina (-15,4%), iar după România, unde ponderea a fost de 14%, urmează Macedonia (-12,5%), Austria (-10,1%), Franţa (-8,8%) şi Grecia (-7,5%).

La polul opus, în Rusia, preţul benzinei a crescut cu 0,8% faţă de anul trecut, în timp ce în Belarus carburanţii s-au scumpit cu până la 12,4%. Cu toate acestea, de cea mai ieftină benzină din Europa se  bucură ruşii, acolo unde preţul mediu, la schimbarea valutei din ruble, ajunge la 58 de eurocenţi.  Însă, la polul opus se află olandezii care plătesc cel mai scump, respectiv 1,58 euro/litru.

Elveţia şi Luxemburg, pentru al doilea an la rând, se pot lăuda cu cel mai bun raport dintre un litru de benzină şi salariul mediu pe economie din Europa. Astfel, salariul mediu le permite locuitorilor acestor ţări să cumpere 3.795, respectiv 3.320 de litri de benzină pe an, podiumul fiind încheiat de Danemarca unde se menţionează 2.484 de litri/an, precizează sursa citată.

Din cele mai noi date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), în cazul României, salariul mediu pe economie este de 5.201 de lei, brut (3.182 de lei net) şi, în acest context, pot fi achiziţionaţi 672 de litri de combustibil pe an, din acest punct de vedere, ţara noastră ocupă locul 30 în clasamentul european.

În acest clasament, înaintea României se clasează Germania – cu 1.938 litri şi Cehia (881 litri), iar în urmă Bulgaria (532 de litri), Belarus (553 de litri) şi Turcia (484 litri). Iar ultimele trei locuri din clasament sunt ocupate de Moldova, Ucraina şi Albania, unde salariul mediu permite achiziţionarea a numai 352, 345, respectiv 239 litri de combustibil pe an.

La nivel mondial, ţările din Peninsula Arabică ocupă poziţiile fruntaşe. Astfel, cu un salariu mediu, locuitorii din Arabia Saudită, Qatar şi Kuweit pot cumpăra de la 5.112 la 8.210 de litri de benzină pe an.

Cea mai dificilă situaţie se înregistrează în Cuba, unde salariul mediu ajunge numai pentru 28 de litri de benzină, şi datorită creşterii salariului se estimează o usoară creştere  de 2 litri faţă de situaţia din anul trecut.

„În ciuda faptului că Tadjikistanul şi Zambia se află în partea inferioară a clasamentului împreună cu Cuba, locuitorii acestor ţări pot cumpăra cu până la de şapte ori mai mult combustibil decât cetăţenii Insulei Caraibe, adică 151, respectiv 219 litri”, se menţionează în studiu.

Situaţia din Nigeria, unde se produce cel mai mult petrol din Africa şi există cele mai mici preţuri la benzină din lume (0,31 euro/litru), salariul mediu relativ mic, de 165 de euro, nu le permite locuitorilor acestei ţări să cumpere prea mulţi litri de benzină în fiecare an, respectiv doar 539. O situaţie similară este şi în Rusia, al doilea cel mai mare producător de petrol din lume. Aici, cu un salariu mediu, se pot cumpăra numai 919 litri de carburant pe an.

Pe tot continentul sud-american, în Venezuela, cu un salariu mediu se pot achiziţiona, anual, cel mult 148 litri de benzină, din care 120 litri de combustibil subvenţionat şi 28 litri de combustibil cu costuri complete.

Aşadar, studiul realizat de platforma Picodi.com a utilizat cele mai recente date ale salariilor medii, publicate pe site-urile web ale guvernelor, birourilor sau ministerelor relevante. Toate preţurile medii ale benzinei, din primele şase luni ale anului 2020, în peste 100 de ţări din întreaga lume, provin de pe globalpetrolprices.com şi alte surse locale.

Astfel, precizează realizatorii, pentru a obţine numărul de litri de benzină, realizatorii cercetării au împărţit salariul mediu net la preţul mediu pe litru de benzină, iar pentru conversie a fost utilizată media cursurilor valutare din ultimele 90 de zile.

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și