La nivel mondial preţurile la alimente au scăzut în februarie, ca efect al epidemiei

0

După patru luni de creştere succesivă,  indicele global al preţurilor la produsele alimentare a scăzut în februarie,  în urma declinului preţului uleiurilor vegetale, al cărnii şi al cerealelor, a anunţat joi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.

Cererea pentru unele produse a fost afectată de extinderea epidemiei de coronavirus (Covid-19), a avertizat FAO.

Organizatia FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În februarie, acest indice a scăzut cu 1%, comparativ cu ianuarie, până la un nivel de 180,5 puncte.

Ca urmare a majorării preţurilor la uleiul de palmier, soia, floarea soarelui şi rapiţă,  preţul uleiurilor vegetale, care a atins cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, a scăzut cu 10,3% în februarie. La cereale, creşterea preţului s-a atenuat la 0,9%, în condiţiile în care preţurile internaţionale pentru toate cerealele importante, cu excepţia orezului, au scăzut. FAO a apreciat că extinderea epidemiei a contribuit la declinul preţurilor, pe fondul temerilor privind efectele asupra economiei globale.

De asemenea, preţul cărnii a înregistrat o scădere de 2% în februarie, în contextul reducerii achiziţiilor în China epicentrul epidemiei.

În schimb, a crescut cu 4,6% preţul produselor lactate, şi cu 4,5% preţul zahărului.

FAO se aşteaptă în acest al la o producţie de grâu de 763 milioane de tone, aproape neschimbată faţă de nivelul record înregistrat în 2019.

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și