Marea Britanie este în mod oficial în recesiune pentru prima dată în 11 ani

0

Economia britanică a suferit cea mai mare scădere a recordului dintre aprilie și iunie, deoarece măsurile de blocare a coronavirusului au împins țara oficial în recesiune.

Economia a scăzut cu 20,4% comparativ cu primele trei luni ale anului. Cheltuielile gospodăriilor s-au scufundat pe măsură ce magazinele au primit ordin să se închidă, în timp ce producția de fabrică și construcții au scăzut.

Aceasta a împins Marea Britanie în prima recesiune tehnică – definită drept două sferturi consecutive de declin economic – din 2009.

Oficiul pentru Statistică Națională (ONS) a declarat că economia a revenit în iunie, deoarece restricțiile guvernului asupra circulației au început să se ușureze.

Jonathan Athow, statistic adjunct național pentru statistici economice, a declarat:

„În ciuda acestui fapt, produsul intern brut (PIB) din iunie rămâne încă o șasea sub nivelul său din februarie, înainte de atacul virusului.”

ONS a declarat că prăbușirea producției a fost determinată de închiderea de magazine, hoteluri, restaurante, școli și ateliere de reparații auto.

Sectorul serviciilor, care alimentează patru cincimi din economie, a suferit cea mai mare scădere trimestrială a recordului.

Întreruperile din fabrică au dus și la cea mai lentă producție de mașini din 1954. Declinul economic s-a concentrat în aprilie, la maximul blocajului.

De la o lună la alta, economia a crescut cu 8,7% în iunie, pe baza creșterii în luna mai. Magazinele de haine, librăriile și alți retaileri neesențiali și-au deschis ușile în Anglia la 15 iunie, în timp ce lucrările de construcție au evoluat după scăderi mari în ultimele două luni.

În ciuda acestui fapt, cancelarul britanic Rishi Sunak a spus că încetinirea creșterii economice va duce la pierderi de locuri de muncă în următoarele luni.

Cifrele oficiale de locuri de muncă au arătat că numărul persoanelor aflate în muncă a scăzut cu 220.000 între aprilie și iunie.

Scăderea numărului de angajați a fost cea mai mare scădere trimestrială din mai până în iulie 2009, adâncimea crizei financiare.

El a spus: „Sute de mii de oameni și-au pierdut deja locul de muncă și, din păcate, în lunile următoare vor face multe alte voințe. „Dar, în timp ce există alegeri dificile de făcut înainte, vom trece prin acest lucru și pot asigura oamenilor că nimeni nu va rămâne fără speranță sau oportunitate”.

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și