Nissan se va retrage dintr-un fond de investiţii gestionat în comun cu Renault şi Mitsubishi

0

Pentru a-şi reduce costurile şi a-şi păstra lichiditatea, constructorul auto japonez Nissan Motor urmează să se retragă dintr-un fond de investiţii de tip venture capital pe care îl gestionează împreună cu partenerii săi Renault SA şi Mitsubishi Motors, au declarat marţi pentru Reuters două surse din apropierea acestui dosar.

Decizia oficială de retragere a Nissan din fondul denumit Alliance Ventures va fi luată până la sfârşitul acestei luni. Sursele au adăugat că decizia celor de la Nissan vine după ce partenerul, Mitsubishi Motors, a anunţat la o reuniune a alianţei, care a avut loc săptămâna trecută, că nu va mai continua să injecteze bani în fondul de investiţii.

„Desigur că vom ieşi. Casa a luat foc”, a declarat una dintre surse. „Fondul a fost înfiinţat de Ghosn ca o modalitate de a face bani. Însă având în vedere situaţia financiară dificilă cu care ne confruntăm, analizăm rentabilitatea investiţiei”, a adăugat sursa.

Astfel, decizia de a ieşi din fondul Alliance Ventures vine într-un moment în care Nissan se confruntă cu probleme în China, cea mai mare piaţă a constructorului auto japonez, din cauza epidemiei de coronavirus. Luna trecută, vânzările Nissan în China au înregistrat o scădere de 80%.

Alliance Ventures, un fond cu sediul la Amsterdam, este destinat investiţiilor în start-up-uri şi trebuia să primească până la 200 milioane de dolari pe an de la cei trei parteneri ai alianţei, însă potrivit surselor nu a primit niciodată această sumă. Fondul a fost înfiinţat de fostul şef Carlos Ghosn, care a fost arestat în Japonia pentru ca ulterior să fugă în Liban. Potrivit informaţiilor publicate pe pagina sa de Internet, printre companiile la care fondul a făcut investiţii se numără WeRide, un strat-up chinez de robo-taxi şi Tekion Corp, o platformă cloud de vânzări de autoturisme.

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și