Nu acceptăm ca Primăria Capitalei să mai ceară bani din Fondul de rezervă

0

Premierul Ludovic Orban a calificat, vineri, drept o „neobrăzare” din partea Primăriei Capitalei să mai solicite bani din Fondul de rezervă aflat la dispoziţia Guvernului, subliniind că această cerere nu va fi acceptată.

În debutul şedinţei de Guvern, prim-ministrul l-a întrebat pe ministrul Dezvoltării, Ion Ştefan, dacă a primit solicitările formulate de autorităţile locale pentru alocare din Fondul de rezervă.

„Aş vrea să vă mai surprind cu o cerere. Avem o cerere din partea Primăriei Municipiului Bucureşti de 677.000.000 de lei”, a spus Ştefan.

Premierul Orban a precizat că această cerere nu va fi acceptată.

„Primăria Bucureşti a beneficiat de alocare din Fondul de rezervă al Guvernului de 100.000.000 şi mi se pare o neobrăzare să mai formuleze o solicitare de 677.000.000. Adică ce vrea să plătim noi factura pentru companiile de nababi înfiinţate de Firea? Nu acceptăm aşa ceva sub nicio formă”, a afirmat Orban.

Ministrul Dezvoltării a arătat că a primit solicitări din partea tuturor prefecturilor.

„Faptul cel mai grav şi suprinzător este volumul şi dimensiunea acestor cereri”, a susţinut Ştefan.

Premierul i-a cerut să analizeze cu rigurozitate şi să nu accepte solicitarea niciunei primării care a primit bani din alocările acordate de Guvernul PSD.

„Analizând aceste solicitări, am văzut că şi-au trecut plata unor cheltuieli materiale şi servicii, plata unor cheltuieli de investiţii. Practic, nu pentru asta sunt destinaţi banii, ci pentru a permite fiecărei primării să-şi încheie anul şi să poată să facă faţă plăţilor care fac parte din cheltuielile de funcţionare. Dacă e vreo problemă legată de pericolul de a pierde fonduri europene din cauza unei lipse de cofinanţări, se poate accepta în mod excepţional şi alocarea unei sume, dar numai în localităţile unde nu există resursele financiare. Acum noi nu plătim cheltuieli scoase din burtă”, a menţionat Ludovic Orban.

El a evidenţiat că nu va accepta alocarea niciunei sume pentru primăriile care au mai primit bani din Fondul de rezervă la dispoziţia Guvernului.

„Vă atrag atenţia să analizaţi cu mare rigurozitate. Nu vreau să văd pe anexa pe care o veţi înainta la hotărârea de Guvern nicio primărie care a primit bani din alocările acordate de Guvernul PSD din suma de 1.400.000.000 sau din alte sume de-a lungul anului. Dacă vine vreo primărie cu cerere de bani după ce a primit bani din Fondul de rezervă, nu voi accepta alocarea niciunei sume de bani. Să vă uitaţi pe ‘deştepţii’ care au contracte pe fantomaticul Fond de Dezvoltare şi Investiţii. Şi acolo trebuie operată o extragere din anexă a celor care au fost primii la şmecheria pusă la cale cu Fondul de Dezvoltare şi Investiţii”, a adăugat prim-ministrul.

Ministrul Dezvoltării a dat asigurări că va proceda cum i s-a transmis.

„Aşa o să facem”, a spus Ion Ştefan.

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și