Pachetul de salvare de 1,9 trilioane de dolari al lui Biden oferă o punte pentru economia puternic afectată

0

Propunerea președintelui ales al SUA, Joe Biden, de a vărsa 1,9 trilioane de dolari într-o economie cu probleme ar putea pune bazele unei creșteri a locurilor de muncă și a cheltuielilor despre care mulți economiști spun că sunt necesare pentru a evita daunele pe termen lung cauzate de o recesiune pandemică.

Analiștii începuseră deja să-și stabilească previziunile de creștere economică anul acesta după ce alegerile de săptămâna trecută din Georgia au predat controlul ambelor camere ale Congresului democraților.

Cheltuielile mari pentru lansarea vaccinurilor, testarea și consolidarea autorităților de stat și locale pe primele linii ale acestor eforturi ar putea contribui la finalizarea mai rapidă a crizei medicale a țării, care rămâne la baza crizei economice.

Pachetul propus de noua administrație democratică oferă un ajutor specific, despre care economiștii spun că oferă cel mai eficient impuls economic, inclusiv o creștere a prestației suplimentare săptămânale actuale pentru șomeri, la 400 $ de la 300 $.
De asemenea, ar direcționa 170 de miliarde de dolari către redeschiderea școlilor, a căror închidere în multe părți ale țării a forțat milioane de lucrători, în special femei, să-și părăsească locul de muncă.

Și ar pune 1.400 de dolari în plus în mâinile majorității americanilor – bani care pot fi cheltuiți pentru chirie sau hrană pentru cei care au nevoie de ei, sau pot fi economisiți pentru călătorii sau mese mai târziu, pe parcursul anului, odată ce o distribuție mai largă a vaccinului va permite ca viața de zi cu zi să revină mai aproape de normal.

Noile cheltuieli vin într-un moment critic pentru cea mai mare economie din lume. O revigorare în iarnă a COVID-19 a provocat o revizuire a pieței forței de muncă parțial recuperată luna trecută, întrucât angajatorii au pierdut 140.000 de locuri de muncă, în special poziții cu venituri reduse în restaurante, baruri și alte industrii de servicii care au fost cel mai afectate.

Noul pachet, care încă trebuie votat de Congres, va duce la 5,2 trilioane de dolari stimulul fiscal total livrat economiei SUA de la începutul crizei, echivalent cu aproximativ un sfert din producția economică anuală a SUA.

Acest lucru este ca un impuls pentru ca economia să-și recupereze tot declinul din recesiunea COVID-19 până în al treilea trimestru al acestui an, estimează economistul Moody’s Ryan Sweet. Dar, adaugă el, „redresarea pieței muncii va dura mai mult”.

Planul Biden va fi binevenit la Rezerva Federală, unde unii oficiali au fost îngrijorați la sfârșitul anului trecut de un răspuns fiscal în scădere în criză. În ultimele sale zile ca și președinte, republicanul Donald Trump și-a dedicat cea mai mare parte a efortului să conteste rezultatele alegerilor din noiembrie și nu s-a mai ocupat de efectele economice ale pandemiei asupra statului.

Joi, mai devreme, președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a menționat că cheltuielile guvernamentale timpurii și puternice au contribuit la salvarea economiei de o soartă mult mai gravă.

Și era clar că Rezerva Federală nu va răspunde cheltuielilor guvernamentale suplimentare, așa cum a făcut la reducerile de impozite sub conducerea lui Trump, prin înăsprirea încet a politicii monetare.

„Nu este momentul să vorbim despre ieșire”, a spus Powell, referindu-se la politica monetară super-ușoară a Rezervei Federale, care include un program masiv de cumpărare de obligațiuni și ratele dobânzilor se așteaptă să rămână aproape de zero ani de zile.

Economia a trecut ani de zile în ceea ce s-ar dovedi a fi o extindere record și, odată cu creșterea pieței muncii, stimulul suplimentar a fost văzut ca potențial de revenire a economiei.
Acum, cu 10,7 milioane și în creștere a persoanelor fără loc de muncă și o rată a șomajului de 6,7%, aproape de două ori față de nivelul pre-pandemic.

Rezerva Federală s-a angajat să mențină ratele dobânzilor la nivelul lor actual, aproape de zero, până când inflația ajunge și este pe drumul cel bun de a depăși 2%, iar economia ajunge la ocuparea deplină.

Stimulul masiv adăugat în fața unei Rezerve Federale în repaus crește spectrul pentru unii că un boom economic mai târziu în acest an ar putea crește prețurile incomod sau ar putea supracărca prețurile activelor.

„Nu știu dacă înțelegem complet toate efectele introducerii acestor bani în economie atunci când o parte semnificativă a economiei este încă limitată de pandemie”, a spus profesorul de economie al Universității din Oregon, Tim Duy.

Citeste continuarea Pachetul de salvare de 1,9 trilioane de dolari al lui Biden oferă o punte pentru economia puternic afectată

Citește și