Prețurile de consum ale Japoniei au rămas neschimbate în iulie, reducând speranțele pentru o creștere modestă, deoarece pandemia de coronavirus a afectat cererea gospodăriilor și a reînviat temerile unei scufundări naționale înapoi la deflație.
Se așteaptă ca o redresare economică lentă de la o scădere record a trimestrului trecut, să crească odată cu prețurile, deoarece cererea consumatorilor s-a prăbușit pe fondul unor infectări noi, care vor afecta la rândul lor profiturile, locurile de muncă și investițiile în afaceri, spun analiștii.
Spectrul unei reveniri la deflație va menține Banca Japoniei (BOJ) sub presiune pentru a continua stimularea monetară masivă și a menține ratele dobânzilor ultra-scăzute pentru a sprijini cheltuielile fiscale guvernamentale care vizează combaterea crizei de sănătate.
Indicele de bază al prețurilor de consum al Japoniei, care include produsele petroliere, dar exclude prețurile volatile ale alimentelor proaspete, a rămas neschimbat în iulie față de un an mai devreme, au arătat vineri datele Ministerului Afacerilor Interne și Comunicațiilor.
A scăzut cu o prognoză medie a pieței pentru o creștere de 0,1%, după o interpretare planificată în iunie.
„Puse laolaltă, partea de bază a IPC este probabil să rămână în mare măsură neschimbată pentru anul viitor”, a declarat Yasunari Ueno, economist șef de piață la Mizuho Securities.
„Japonia se află într-o situație deflaționistă. Pe măsură ce ne îndreptăm către „noul normal” în urma coronavirusului, ținta inflației de 2% a BOJ pierde din ce în ce mai mult din realitate. ”
Așa-numitul indice nucleu al inflației, care exclude prețurile la alimente și energie și este similar cu indicele de bază utilizat în Statele Unite, a crescut cu 0,4% în acest an până în iulie, menținând ritmul observat în ultimele două luni.
BOJ are în viziune ca prețurile de consum să scadă cu 0,5% în acest an fiscal până în luna martie 2021 și să rămână cu mult sub obiectivul său de 2% până la începutul anului 2023.
Banca centrală ține următoarea ședință de stabilire a politicilor din 16-17 septembrie.
Datele de vineri au apărut după ce o mulțime de indicatori au confirmat cererea slabă la domiciliu și în străinătate, exporturile înregistrând o a cincea lună consecutivă de căderi cu două cifre și o scădere surpriză a comenzilor de mașini de bază indicând cheltuieli de capital fragile.
Economia japoneză, a treia cea mai mare din lume, a suferit o contracție anuală record de 27,8% în aprilie-iunie, deoarece blocajele de la sfârșitul lunii mai au avut ca rezultat amortizarea activității de afaceri și consumul privat la pământ.
Analiștii se așteaptă ca orice revenire în trimestrul actual să fie modestă, temându-se de un al doilea val de infecții care ar putea afecta cheltuielile și să prelungească o lungă întindere a deflației.
Sursa: News24.ro.