Protecţia Consumatorilor au aplicat, în 2019, amenzi de peste 1,8 milioane lei

0

În anul 2019, peste 1.150 de sancţiuni contravenţionale, dintre care un număr de 509 amenzi în valoare totală de aproximativ 1,8 milioane de lei, au aplicat reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Gorj, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei remis, joi, AGERPRES.

Pe parcursul anului trecut, în urmă acţiunilor de control desfăşurate, au fost încheiate un număr total de 1.566 de procese verbale, fiind aplicate 1.156 de sancţiuni contravenţionale. Cel mai mare cuantum al amenzilor aplicate, respectiv 457.000 de lei, a rezultat din constatarea practicilor comerciale înşelătoare la marile lanţuri de magazine, fiind aplicate 26 de sancţiuni contravenţionale cu amendă.

„În urmă controalelor la marii retaileri au fost emise 16 decizii de încetare a practicilor comerciale înşelătoare, decizii care produc efecte la nivel naţional, operatorii economici sancţionaţi fiind obligaţi să le respecte în fiecare punct de lucru de pe teritoriul României. (…) Dintre practicile comerciale înşelătoare constatate, exemplificăm: diferenţe de gramaj între cantitatea netă a produsului şi cea inscripţionată pe etichetele aplicate de către vânzător, diferenţe ce au rezultat din faptul că operatorul economic cântărea cu tot cu ambalaj produsul la care se aplică preţul, astfel consumatorul achita un preţ final mai mare decât cel real, corespunzător cantităţii nete a produsului; comercializarea de produse ce aveau avea înscrise pe ambalaje sintagma ‘N.1 în Italy’. Au fost solicitate documente doveditoare vânzătorului, însă nu a fost prezentat niciun document privind această sintagmă; comercializarea de legume sau fructe a căror ţară de origine prezentată pe etichetele de la raft era diferită faţă de ţara de origine reală, rezultată din documentele de provenienţă; prezentarea unor promoţii referitoare la reduceri de preţ, însă, din verificările efectuate la casă de marcat s-a constatat că acestea nu erau reale întrucât preţurile ce urmau a fi încasate erau preţurile întregi, fără reduceri, consumatorii achitând astfel un preţ mai mare decât cel afişat”, se mai arată în bilanţul CJPC Gorj pe 2019.

Iar acţiunile de control efectuate de către CJPC Gorj anul trecut au inclus şi tematicile proprii, după ce acestea au fost propuse şi avizate de structura ierarhic superioară. Rezultatele acestor acţiuni s-au concretizat prin aplicarea unui număr de 273 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 178 de amenzi în valoare totală de 555.100 lei.

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata