Rata șomajului în Marea Britanie a scăzut neașteptat la 5,0%

0

Rata șomajului din Marea Britanie a scăzut în mod neașteptat la 5,0% în cele trei luni până în ianuarie, când țara a intrat într-o nouă carantină, arată cifrele oficiale marți, sub prognozele unei creșteri până la 5,2% într-un sondaj Reuters.

Datele oficiale separate bazate pe evidența fiscală au arătat o creștere cu 68.000 a numărului de angajați din ianuarie până în februarie, deși totalul este cu 693.000 mai mic decât cu un an înainte de începerea pandemiei.

„Din scăderea de atunci, aproape două treimi au fost printre cei sub 25 de ani, peste jumătate au fost în ospitalitate și aproape o treime au fost în Londra”, a declarat Sam Beckett, șeful Statisticii Economice al Oficiului pentru Statistică Națională.

Creșterea salariilor medii a ajuns la 4,8%, cea mai ridicată din martie 2008, deși acest lucru reflectă modul în care pierderile de locuri de muncă au fost cele mai mari în sectoarele cu salarii reduse, cum ar fi comerțul cu amănuntul și ospitalitatea, mai degrabă decât salariile mai mari pentru persoanele care încă lucrează.

Din ianuarie, magazinele neesențiale și majoritatea afacerilor deschise publicului au fost închise în Anglia pentru a încetini răspândirea mai multor variante infecțioase ale COVID, cu măsuri similare în alte părți ale Regatului Unit.

Lansarea rapidă a vaccinărilor a redus drastic noile infecții și a permis elevilor englezi să se întoarcă la școală în această lună. Magazinele urmează să se redeschidă luna viitoare, însă restricțiile privind ospitalitatea vor rămâne cel puțin până la sfârșitul lunii iunie.

Luna trecută, guvernul a extins, de asemenea, sprijinul suplimentar – care plătește în prezent salariile unuia din cinci angajați – până la sfârșitul lunii septembrie. Fără șomajul tehnic, rata șomajului din Marea Britanie ar fi mult mai mare.

Datele ONS au indicat, de asemenea, că numărul lucrătorilor născuți în străinătate în ultimul trimestru al anului 2020 a fost cu jumătate de milion mai mic decât anul precedent, pe baza unei analize a datelor salariale.

Diferite date ale sondajului pieței forței de muncă de luna trecută au arătat o ieșire record a lucrătorilor străini în 2020 – cu un milion de rezidenți străini plecați în total – deși ONS a spus că cifrele trebuie tratate cu prudență, deoarece nu sunt concepute pentru a măsura fluxurile migratorii.

Sursa: News24.ro.

Citește și