Rezerva Federală calmează piața obligațiunilor pentru moment, dar există îngrijorări cu privire la cât va dura această stabilitate

0

Este posibil ca Rezerva Federală să fi evitat inflamarea pieței obligațiunilor cu cele mai recente decizii și perspective, dar, pe măsură ce creșterea economică revine și crește inflația, cel puțin temporar, există întrebări despre cât timp vor rămâne randamentele.
Aceasta este o problemă cheie atât pentru investitori, cât și pentru oficialii  Rezervei Federale, care ar prefera să nu fie nevoiți să rezolve o altă criză de volatilitate a pieței obligațiunilor, întrucât un număr tot mai mare de indicatori sugerează că creșterea SUA este gata să înceapă în acest an.

Curba randamentului a crescut până la cea mai mare valoare din septembrie 2015 miercuri – cu rate mai scurte datate care scad mai repede decât sfârșitul lung – indicând investitorilor, au spus Fed, că ratele dobânzilor vor rămâne ancorate chiar și în momentul în care criza COVID-19 va dispărea.

Dar, deși acțiunile Fed pot menține creșterea randamentului relativ stabilă, deocamdată, o creștere mai mare rămâne un risc. Acest lucru ar crește costurile împrumuturilor pentru companii și consumatori și ar putea afecta alte active, cum ar fi acțiunile.

„Mie mi se pare că este un arc spiralat”, a spus Mark Cabana, șeful strategiei de rată a SUA la Bank of America. Poziția actuală a Fed, a spus el, „creează unele riscuri, de fiecare dată când începem să auzim o schimbare de ton de la Fed, că ar putea exista o ajustare mai rapidă pe piață”.
Fed „semnalează că vrea să vadă o depășire, vrea să vadă inflația și ocuparea forței de muncă destul de evoluate”, a spus Cabana.

Temerile cu privire la creșteri mai rapide decât cele așteptate sau la reducerea achizițiilor de active ale Fed, în ultimele săptămâni au contribuit la trimiterea randamentelor Trezoreriei la cele mai mari din ultimul an.

Randamentul de referință al Trezoreriei pe 10 ani a crescut la un nivel ridicat de 1,689% înainte de declarația Fed după încheierea de miercuri a reuniunii sale politice, cea mai mare din ianuarie 2020. Ulterior a scăzut la aproximativ 1,646%, deși a rămas mai mare în ziua respectivă .

Randamentele la doi ani, care sunt cele mai sensibile la politica dobânzii, au scăzut la 0,125% după ședința Fed, înainte de a reveni la 0,137%.

Aceasta a însemnat că diferența dintre ratele pe doi și 10 ani – cea mai comună măsură a curbei randamentului – s-a extins la 153,2 puncte de bază.

În timp ce ratele pe termen lung își vor continua drumul ascendent în conformitate cu proiecții economice mai bune și creșterea ofertei de trezorerie, acestea ar putea fi mai treptate decât se temuse.

Fed „a calmat acum potențialele anxietăți ale pieței în legătură cu o creștere bruscă și cred că vor câștiga timp și vor deschide calea pentru ca, condițiile financiare să rămână relativ libere și ca redresarea să revină”, ​​a declarat Daniel Ahn, economist șef și șef american a piețelor 360 America de Nord la BNP Paribas.

Furia din 2013 a înregistrat o creștere dramatică a randamentelor obligațiunilor după ce Ben Bernanke, președintele Fedului de atunci, le-a spus parlamentarilor că Fed ar putea să facă un pas în jos în ritmul său de cumpărare de active care susțineau piețele.
Mesajul Fed de miercuri a fost că ratele nu cresc brusc și repede, chiar dacă vede economia SUA în creștere cu 6,5% anul acesta, șomajul scăzând la 4,5% până la sfârșitul anului și ritmul creșterilor prețurilor depășind obiectivul Fed de 2%, la cel puțin temporar. Powell a menționat că „volumul puternic” al comitetului de stabilire a politicilor anticipează o creștere a ratei dobânzii până cel puțin în 2024.

„Președintele a fost destul de clar că este mulțumit de ritmul de redresare în creștere, dar asta nu le schimbă cadrul și cu siguranță nu le va forța să strângă politica mai devreme decât consideră necesar”, a spus Michael Lorizio, comerciant senior cu venit fix la Manulife Investment Management din Boston.

Într-adevăr, Powell s-ar putea simți confortabil cu o curbă a randamentului mai abruptă, care susține serviciile bancare private, a declarat Venk Reddy, director de investiții Zeo Capital Advisors.

Sursa: Financiarul.ro

Citește și